Nødnettet:

Må flytte «flyalarmen» når FM-nettet slukkes

Radioomleggingen får også konsekvenser for Sivilforsvarets varslingsanlegg. 

FUNGERER: Onsdag etter FM-slukkingen i Nordland, ble Sivilforsvarets befolkningsvarsling testet. Jon Berntsen, sjef for Sivilforsvaret og Tom Erik Jensen, prosjektleder for modernisering av Sivilforsvarets befolkningsvarsling, forteller at det fungerer som det skal. FOTO: Sivilforsvaret
FUNGERER: Onsdag etter FM-slukkingen i Nordland, ble Sivilforsvarets befolkningsvarsling testet. Jon Berntsen, sjef for Sivilforsvaret og Tom Erik Jensen, prosjektleder for modernisering av Sivilforsvarets befolkningsvarsling, forteller at det fungerer som det skal. FOTO: Sivilforsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sivilforsvarets tyfoner, populært kalt flyalarmen, har vært basert på FM-nettet. Men siden FM-nettet nå skal slukkes i region etter region, vil denne alarmen gå via det nye nødnettet i stedet.

Klokken 12.00 i dag ble dette testet for første gang, og ifølge Sivilforsvaret fungerer akkurat som det skal.

- Våre tyfoner i Nordland var basert på FM-nettet som bærer. Når det slukkes er det ikke lenger noen bærer for disse signalene. Derfor bestemte Justis- og beredskapsdepartementet at vi måtte finne andre måter å løse ut signalene på, og ba oss om å se på mulighetene for å bruke det nye nødnettet som er utbygget over hele landet, sier Jon Berntsen, sjef i Sivilforsvaret.

I Nordland har de nå gjennomført overgangen fra FM-nettet til nødnettet.

Endres i hele landet

- Vi har byttet om alle våre mottakerskap ved våre varslingsanlegg, så vi har fått etablert den nye styringen. Dette er vi ferdig med i Nordland, og det fungerte hundre prosent. Men dette er bare det første stedet. Nå fortsetter vi med dette arbeidet i hele landet, og er i forkant av FM-slukkingen alle steder, sier Tom Erik Jensen, prosjektleder for modernisering av Sivilforsvarets befolkningsvarsling, til Dagbladet.

Han forteller at de selv har vært med på å utforme den nye programvaren, og at de oppfatter den som mye mer effektiv enn den gamle.

- Svært robust

- Nødnettet er et svært robust nett. Selv om vi innimellom kan høre noen negative omtaler, er vi veldig fornøyd med den robustheten som finnes i det nettet, sier Jon Berntsen, sjef for Sivilforsvaret.

Neste region ut er Trøndelag, Møre og Romsdal, hvor NRK slukker sine FM-sendere 8. februar.

- Vi er godt i gang med å gå over til nødnettet her også, og dette vil være i stand i god tid før FM-nettet slukker. Vi skal aldri være i en situasjon hvor varslingssystemene ikke fungerer, sier Berntsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer