EKTEPAR I ORKANENS ØYE: Akademimedlem Katarina Frostenson støtter ektemannen, som ble dømt til to års fengsel for voldtekt. Hun nektet å gi opp stolen i Svenska Akademien, men har nå inngått forlik. Foto: Henrik Montgomery / AFP / Scanpix
EKTEPAR I ORKANENS ØYE: Akademimedlem Katarina Frostenson støtter ektemannen, som ble dømt til to års fengsel for voldtekt. Hun nektet å gi opp stolen i Svenska Akademien, men har nå inngått forlik. Foto: Henrik Montgomery / AFP / ScanpixVis mer

Må forlate Akademien, men får beholde leilighet og pengestøtte

Katarina Frostenson har inngått forlik med Svenska Akademien.

Katarina Frostenson, som er gift med den voldtektsdømte teaterregissøren Jean-Claude Arnault, forlater Svenska Akademien. Partene har inngått forlik.

Partene er også blitt enige om å ikke gå videre med konflikten i retten.

Akademien har anklaget Frostenson for å ha brutt taushetsplikten, noe hun benekter. Frostenson har på sin side anklaget Svenska Akademien for å ha brutt sine forpliktelser til henne.

Frostenson får som en del av forliket utbetalt en månedlig sum, og i tillegg får hun fortsette å bo i leiligheten som hun leier av Akademien.

Frostensons advokat har tidligere lagt vekt på at hun mener å ikke ha brutt institusjonens vedtekter. Dermed har hun således rett til å være medlem resten av livet. Advokaten føyde imidlertid til at hun var forberedt på å gå frivillig da hun «ikke vil stå i veien for» gjenopprettelsen av tilliten til Akademien.

Skandalen rundt Svenska Akademien blusset opp da 18 kvinner sto fram i Dagens Nyheter i november 2017 og fortalte at de var blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av en mann med nære bånd til Svenska Akademien.

Mannen ble først omtalt som «kulturprofilen», og ble senere identifisert som Jean-Claude Arnault.

Svenska Akademien har eksistert siden 1786 og ble opprettet av kong Gustav III. Institusjonen deler ut priser og stipender innen språk og kultur, deriblant Nobels litteraturpris.