Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Konflikt i nødetatene i Midt-Hedmark

- Må forventes at man bruker alt av tilgjengelig personell, uavhengig av interne konflikter

Anonym ambulansemedarbeider om arbeidskonflikt.

INTERN KONFLIKT: Brannvesenet på Elverum jobber tett med de andre nødetatene, som sier de har bitt seg merke i konflikten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INTERN KONFLIKT: Brannvesenet på Elverum jobber tett med de andre nødetatene, som sier de har bitt seg merke i konflikten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Konflikten mellom brannsjefen og flere av de ansatte ved beredskapssenteret i Elverum har vært kjent for oss i ambulansen i lang tid. Jeg vet at Nils Erik Haagenruds atferd og oppførsel mot veldig mange tidligere og nåværende ansatte av flere har blitt oppfattet som mildt sagt dårlig, og at dette ofte er samtaleemne blant brannmennene vi jobber tett sammen med.

Derfor er ikke opplysningene som har kommet fram i Dagbladet de siste ukene særlig overraskende for oss. Jeg ønsker ikke å blande meg i konflikten mellom ham og hovedtillitsvalgt Frode Nergaard, men jeg har likevel lyst til å kommentere det som skjedde under den tidligere omtalte husbrannen, etter å ha lest i Dagbladet at det fra leder blir sagt at beredskapen var god nok.

Det er på det rene at Frode Nergård kunne ha deltatt i den innledende fasen med slokking og røykdykking, hadde det ikke vært for forbudet han hadde fått fra sin leder om å holde seg unna utrykninger.

I alle tre nødetater (politi, brann og ambulanse) er det en felles forståelse av at man ved behov bruker de mannskapene man har tilgjengelig hvis dette kan bidra til redde liv.

Det vil for vår del innebære at vi ved melding om en alvorlig hendelse (for eks en hjertestans, en trafikkulykke osv.) bruker ekstra personell hvis disse er tilgjengelig.

Det betyr slettes ikke at vi ikke er godt nok bemannet fra før, men vi ser hensikten i å ha ekstra hender og hoder. Hvis melding om en større ulykke for eksempel kommer i vaktbytte vil vi da bemanne en ekstra bil hvis dette kan gjøre innsatsen på skadested enten bedre eller raskere.

Slik tenker selvfølgelig også brannmenn, og slik tenker forhåpentligvis Nils Erik Haagenrud også. Frode var fratatt muligheten til å delta i redningsaksjonen. Jeg blir provosert av at det blir brukt argumenter som «vi var bemannet som vanlig» fordi det ikke er det som er problemet her. Det kunne vært to hender og et meget dyktig og erfarent hode til.

Hva som skjer når er alltid tilfeldig i denne jobben, og det kunne like gjerne ha vært en alvorlig trafikkulykke hvor flere av våre pasienter satt fast i bilen, og vi ville vært helt avhengig av god og rask hjelp fra brannvesenet. I en slik situasjon ville vi brukt alt tilgjengelig personell, uavhengig av interne konflikter, og det tar vi som en selvfølge at de andre nødetatene også gjør.

Vi har en flott gjeng med veldig dyktige brannmenn i Elverum, og vi har et godt samarbeid både under øvelser og i alle reelle situasjoner. De sitter på mye kunnskap og erfaring alle sammen, for oss er de uerstattelige samarbeidspartnere når en alvorlig hendelse inntreffer.

Frode er en av de flinkeste og mest erfarne brannmennene vi har i Elverum, og jeg mener det ville vært en tragedie om han ikke blir satt tilbake i vanlig tjeneste.

Dagbladet kjenner skribentens identitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media