Må ha salat nå

Amerikanske hurtigmatkjeder har lynraskt endret menyen - for å unngå å bli assosiert med USAs fedmeepidemi

NEW YORK (Dagbladet): I Harlem, midt på 125. gate, ligger det en stor McDonald's. På litt tidlig kveldstid er det kø for å bestille, og det går unna for unna med tredoble cheeseburgere og supersizeporsjoner med stor cola og pommes frites.

Men i vinduene ut mot gata ser det annerledes ut, de er tapetsert med bilder av agurk, tomat, salat, løk, paprika og grillet kylling. Premium Salad har helt overtatt hamburgerkjedens ansikt utad. Hos naboen Burger King er det en kalorifattig kyllingsandwich som dominerer, mens Pizza Hut fronter med sin aerobicassosierende Pizza Fit 'N Delicious. Taco Bell deler for sikkerhets skyld ut en brosjyre om ernæring. I den heter det at selskapet nå leter etter «produkter som er bedre for deg».

Jo takk, men er det kommet som en diger overraskelse akkurat nå, at fete og kalorispekkede produkter ikke er helt heldig?

NEI, MEN NÅ

har de første erstatningssøksmålene mot junkfoodprodusenter sett dagens lys. Et par sterkt overvektige tenåringer i Bronx forsøkte seg i fjor vinter med sak mot McDonald's. De hevdet at kjeden hadde ansvaret for deres mange ekstra kilo. Anklagen ble avvist av en dommer i New York City, men flere nye saker ligger klar i advokatfirmaenes dokumentbunker.

Derfor hastet det med å få endret profil. Vanligvis tar det årevis å eksperimentere fram nye retter. Nå har det gått i ekspressfart.

Et enkelt blikk på markedet tilsier også en fornyelse av menyen. 64,5 prosent av USAs befolkning er overvektig. Det omfatter alt fra noen kilo for mye til sykelig fedme, fra folk med litt for trange glidelåser til mennesker som ikke kan bevege seg. Det er helt opplagt at dette er et - bokstavelig talt - stort marked.

MEN SMAKER

det smale? Matskribenten Marian Burros satte seg fore å undersøke kjedenes nye magre retter, hun ville finne ut om de smakte godt nok til at folk ville gi opp sine Whopper og Big Mac. Tre uker brukte hun på å spise seg igjennom hamburgerbarenes salater og magre sandwicher.

- Noe av det er spiselig, skriver hun i sin rapport, - men det meste bidrar til å gi sunn mat et dårlig rykte. For eksempel synes «grillet kylling» bare å bety at den har fått svarte striper, sier hun. Mange salater er dessuten stappet med fett og kalorier. Salatblader med ost, bacon, ristede mandler og sesam/rømme-dressing ligger ikke noe tilbake for en solid cheeseburger.

HUN KÅRER

Burger King til vinner. Deres Santa Fe grillet kylling-sandwich smaker godt, kommer i mål på 350 kalorier og serveres med salat og flaskevann i stedet for brus og pommes frites. McDonald's gjør det også bra. Premium Salad med mager dressing holder, sier matskribenten.

Og verst? Blimpies, som får denne anmeldelsen av Burros:

- Deres sammenraskede salat er ekstremt uappetittlig.