Må hoste opp en hit

80-tallsheltene a-ha leter febrilsk etter den ene låta som skal redde comebacket neste år.

Alt avhenger av den første singelen. Hitfokuseringen kan føre til at albumet utsettes til høsten 2000. a-ha har nå 16 låter å velge mellom til sitt kommende album, som har arbeidstittelen «Minor Earth/Major Sky». Men store deler av fokuset fra gruppa og deres plateselskap WEA Records i Hamburg er nå rettet mot å finne den ene rette låta.

Avgjør skjebnen

- En bra førstesingel kan være alfa og omega for om a-has comeback blir vellykket eller ikke, sier gruppas norske manager Erling Johannessen.

- Jo lenger man har vært borte, jo viktigere er førstesingelen. Med dagens marked er en låt som radioene vil ha utrolig viktig for gruppas videre skjebne, mener Johannessen.

- Savoy-låta «Velvet» blir helt sikkert en av singlene fra plata, men neppe den første. Vi leter etter en annen type låt, forteller Johannessen.

Han bruker en annen gruppe med sine glansdager på 80-tallet, Eurythmics, som eksempel på hvor viktig en bra førstesingel er.

- En dårlig førstesingel gjør at Eurythmics nå sliter med å få sving på comebacket sitt. Det er ikke lenger noen selvfølge at et band som vender tilbake selger mange plater. Man leser jo om et nytt band som gjør comeback hver eneste måned, påpeker Johannessen.

- Må ha én låt

Sjefen for Warners norske kontor, Mats Nilsson, er enig.

- a-ha må ha én låt som slår. Så tøft er markedet blitt, sier Nilsson.

a-ha har holdt på med sitt nye album i hele år. Sammen med musikerne Per og Sven Lindvall og medprodusent Kjetil Bjerkestrand, har de spilt inn albumet i Lydlab studio på Grünerløkka og i Paal Waaktaar Savoys nybygde hjemmestudio på Vindern i Oslo.

Utsettelser

Opprinnelig skulle det nye a-ha albumet vært gitt ut nå i november. Tidligere i høst bestemte man seg for å utsette lanseringen til februar.

Nå er det på det rene at comeback-plata kommer tidligst i april. Men en like realistisk lanseringsmåte kan være september. Etter plateslipp blir det trolig verdensturné, med Europa, Asia og Sør-Amerika som de viktigste kontinentene.

NÅ ELLER ALDRI: a-ha var konger på åttitallet, men nå trenger de en ny hit.