Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taake

Må hyre inn ekstra sikkerhet før USA-turné etter nettstorm

Antifascister har gått til full krig på sosiale medier. Nå sikrer black metal-bandet Taake seg før USA-turneen.

FRONTMANN: Ørjan «Høst» Stedjeberg. I forkant av sin kommende turné møter Taake stor motstand i USA, på grunn av antireligiøse tekster og et hakekorsstunt i Tyskland i 2007. Foto: Terje Dokken / Gonzales Photo / NTB Scanpix
FRONTMANN: Ørjan «Høst» Stedjeberg. I forkant av sin kommende turné møter Taake stor motstand i USA, på grunn av antireligiøse tekster og et hakekorsstunt i Tyskland i 2007. Foto: Terje Dokken / Gonzales Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Av 17 planlagte konserter er kun noen få blitt avlyst. Men andre bookingaktører har kommet på banen, så foreløpig ser det ut til at vi fortsetter med full uttelling uansett, sier frontmann i Taake, Ørjan «Høst» Stedjeberg til Dagbladet.

Bandet har 25-årsjubileum i år, og i mars og april legger musikerne ut på en større USA-turné. Forrige uke ble det kjent at minst to konsertscener i USA har tatt bergensbandet av programmet, etter press fra den ytterliggående antifascistiske bevegelsen Antifa.

Nylig trakk oppvarmeren King Dude seg fra turneen, og rapperen Talib Kwali har avlyst en spillejobb fordi arrangøren ikke fjerner Taake fra plakaten. Saken vekker stor oppsikt, og er omtalt i lang rekke amerikanske medier, inkludert giganten Newsweek.

Alt startet på Twitter

Turnemotstanden startet forrige uke da Antifa, kjent for voldelige aksjoner, publiserte et bilde av Stedjeberg på Twitter med oppfordring om boikott og beskyldninger om at Taake er et høyreekstremt band.

Påstanden og bildet stammer fra en skandalepreget Taake-konsert i Tyskland i 2007, hvor Stedjeberg malte på seg et hakekors og gikk på scenen. Den gangen måtte resten av Europa-turneen avlyses.

Stjedjeberg beklaget og forklarte stuntet med et ønske om å provosere. Hakekorset brukte han fordi black metal benytter seg av onde symboler, som pentagram og opp ned-kors, uttalte han.

- Det ble ikke ble gjort for å støtte nazistenes ideologi. Jeg ville bare gjøre noe ekstremt. Taake har i ettertid til og med spilt i Israel! Det med hakekorset skjedde én gang, og vil ikke skje igjen. Taake er ikke et rasistisk band, uttalte Stedjeberg på Facebook forrige uke.

- Ekstra sikkerhet

USA-arrangørene begrunner avlysningene i mars og april med at de er bekymret for sikkerheten til konsertene. Taake-vokalisten forteller at de nå har gjort tiltak.

- For ordens skyld har vi ordnet med ekstra sikkerhet på alle spillesteder. Dersom spillestedene er nervøse for voldelige protester, får det bli en politisak.

Taake gjennomfører turneen uansett, sier Stedjeberg.

- Vi ser ingen som helst grunn til å gi etter for presset. Sannheten om Taake skal fram og ytringsfriheten har mistet mer enn nok terreng som det er. En kapitulering vil kun legitimere motstanden.

Han mener ytringsfriheten har fått verre og verre kår de siste årene.

- Den minste ting som ikke er politisk korrekt blåses ut av proporsjoner. Kritikere tenker ikke særlig langt og det er en enorm vilje til å misforstå og å tviholde på dette. Angående USA, slår det meg hvor overfølsomt det politiske klimaet har blitt etter Trump. Statene er i krise, med alle utslagene det gir seg.

- Grenseløst frekt

- Hvordan er det å bli motarbeidet?

- Man blir oppgitt når man blir utsatt for løgnkampanjer og egne uttalelser ignoreres gang på gang. Jeg syns det er grenseløst frekt å bølle med noens levebrød på så magert grunnlag. Dette gjelder ikke bare oss i gruppen, men samtlige ledd i samarbeidskollektivet herfra til USA.

Black metal-sjangeren bunner blant annet i dyp religionsforakt. På konserter er Stedjeberg tidligere avbildet ikledd en anti-islam-t-skjorte, og tekstene er kritisert for anti-islamsk innhold.

- Viser avsky

- Islam som samfunnsmodell er én ting, og muslimer som individer en ganske annen. Jeg viser avsky mot alle Abrahamittiske religioner. Black Metal-sjangeren har vært i strupen på kristendommen i alle år, så blir det plutselig stor ståhei av at islam også henges ut, sier Stedjeberg og fortsetter:

- Det er stor forskjell på hvordan islam utøves, men det er mye å være på vakt for. Skriftene sier sitt. Makan til forakt for de vantro skal man lete lenge etter. Jeg får meg ikke til å tolerere det intolerante.

Om påstander om at bandet har høyreekstreme verdier, sier manager Bjørnar Erevik Nilsen følgende til Newsweek:

- Det er bare tull. Skal jeg gjette, så tror jeg ikke at de stemmer på noe til høyre for Norges politiske sentrum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!