- Må jeg ha en sexscene med for å bevise at han var homofil?

Morten Tyldum om hvorfor «The Imitation Game» manglet sexscener.

(Dagbladet): I natt gikk Oscar-statuetten for beste tilrettelagte manus til norskregisserte «The Imitation Game» og manusforfatter Graham Moore. Filmen handler om britiske Alan Turing, som under 2. verdenskrig knakk kodesystemet Enigma. Han regnes som en pioner innenfor datateknologi.

Turing var også homofil. I 1952 var dette ulovlig i Storbritannia, og Turing ble dømt etter datidas lovgivning. Mange mener Turings legning ikke kommer godt nok fram i Morten Tyldums «The Imitation Game» - på grunn av manglende sexscener.

Nå forsvarer Tyldum filmen.

- Ikke redd for å fornærme Det er i et intervju med magasinet Variety at Tyldum adresserer kritikken. Han forteller at det ikke er noen homofile sexscener fordi de ikke hadde noe å gjøre i filmen.

- Turing hadde ingen mannlig kompanjong. Han hadde sex med tilfeldige mennesker, og partnerne hans var få og sjeldne. Den eneste grunnen til å ha med en sexscene måtte være for å tilfredsstille kritikerne som føler at alle homofile karakterer trenger en homofil sexscene, sier Tyldum.

Han forteller at mangelen på sexscener heller ikke handler om at de var redd for å fornærme noen, men bare at det ikke passet med tidsperioden filmen fokuserer på. Turing skal selv ha beskrevet det som en «seksuell ørken» i et brev.

- Sexscene for å bevise legning? Tyldum stiller spørsmål ved hvorvidt dette hadde vært et spørsmål om hovedpersonen var heterofil.

- Jeg kunne ikke starte filmen med en sexscene. Jeg ville aldri hatt med en sexscene for å bevise at en karakter er heteroseksuell. Om jeg har en homofil karakter i filmen, må jeg da ha en sexscene med bare for å bevise at han er homofil? spør Tyldum.

ENGASJERTE SEG: Det er tydlig at skuespiller Benedict Cumberbatch (t.h) har latt seg påvirke av å spille homofil under 2. verdenskrig. Han vil at britiske styresmakter skal benåde homofile som ble dømt under krigen. Her med filmens regissør, Morten Tyldum. Foto: Chelsea Lauren/Getty Images/AFP
ENGASJERTE SEG: Det er tydlig at skuespiller Benedict Cumberbatch (t.h) har latt seg påvirke av å spille homofil under 2. verdenskrig. Han vil at britiske styresmakter skal benåde homofile som ble dømt under krigen. Her med filmens regissør, Morten Tyldum. Foto: Chelsea Lauren/Getty Images/AFP Vis mer

Han forteller at Turings legning dreide seg om hemmelighold, da det var straffbart å være homofil på den tiden.

Engasjerende Det er ikke første gang Turings legning diskuteres. Mannen som spiller han i «The Imitation Game», Benedict Cumberbatch, har latt seg engasjere.

I januar publiserte han et åpent brev til de britiske styresmakter, hvor han krever benådning av menn som ble dømt til fengsel for homofili etter andre verdenskrig. 90 000 har signert oppropet, til tross for at det britiske kronprinsparet takket nei til å tale saken. Turing ble benådet i 2013.