FULL STOPP: Erfaringer med fulle folk som forstyrrer forestillingen har gjort at publikum på forestillingen «Salome» i London ikke får ha med flasker inn. Foto: Alistar Muir/Rex/Shutterstock
FULL STOPP: Erfaringer med fulle folk som forstyrrer forestillingen har gjort at publikum på forestillingen «Salome» i London ikke får ha med flasker inn. Foto: Alistar Muir/Rex/ShutterstockVis mer

Må konfiskere vann etter operafyll: - Ugjestfri galskap

Nå har The National English Opera begynt å konfiskere vannflasker.

Nye sikkerhetstiltak i «The National English Opera» (ENO) i London har skapt reaksjoner.

Et nytt forbud mot medbrakt mat og drikke, er ment til å få bukt med at publikum smugler inn sprit i vannflasker, forklarer operasjef Stuart Murphy til The Telegraph.

Publikum på den nye oppsetningen av Richards Strauss' «Salome» ble fredag møtt av sikkerhetsvakter som helte ut innholdet i flaskene deres.

«En gang var det noen som hadde to medbrakte øl i et garderobeskap» Stella Rømcke, leder for publikumservice i Den norske opera og ballett

- Vi måtte gjøre dette for å sikre at operafans får en bra opplevelse, sier Murphy til avisa.

På Twitter fikk han motstand fra kontrabassist Calum Kennedy.

- Dette føles ut som ugjestfri galskap, skriver han.

Uvennlig

Ifølge Murphy er ikke forbudet ment for å luke ut potensielt farlige væsker og eksplosiver, slik det er på flyplasser, men mindre farlige væsker som vodka og gin.

- Det som er lite gjestfritt, er folk som heller vodka i vannflasker og ødelegger opplevelsen for den store majoriteten av vårt elskede publikum, skriver han som respons til Kennedy.

Operaen skal angivelig mottatt klager etter at fulle publikummere forstyrret musikalen «Bat Out of Hell», som handler om rockestjernen Meatloaf.

The Telegraph spekulerer i om ikke problemet vil forsvinne på en mer høykulturell forestilling, slik som «Salome».

Øl i skapet

I Den Norske Opera og ballett i Bjørvika har det vært medbrakt-forbud lenge. Dermed har ikke operaen i Oslo de samme problemene, opplyser Stella Rømcke, leder for publikumsservice.

- Vi har hatt to tilfeller i Bjørvika på ti år. En gang var det noen som hadde to medbrakte øl i et garderobeskap og drakk det i pausen. Også var det noen som hadde kjøpt gin tonic i pausen og helt det ned i ei flaske.

På ENOs drinkmeny koster en shot med vodka sju pund, noe som gjør at publikum har mye å spare på å smugle, opplyser Telegraph.

I Bjørvika koster det 79 kroner for en 0,33 l Carlsberg.

- Tror du prisene deres skaper et insentiv for å smugle?

- Nei, jeg tror ikke det. Prisene våre er sammenliknbare med andre steder rundt i Oslo. Det finnes kanskje noen mørketall, men smugling er ikke et problem, som vi vet om.