Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Lindmo»

- Må kunne intervjue NRK-ansatte

NRK forsvarer seg om «Haddy»-innslaget.

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

44 personer har kontaktet Kringkastingsrådet etter at Haddy Njie gjestet «Lindmo» tidligere i høst og fortalte om hvordan hun opplevde at ektefelle Trond Giske ble behandlet.

I dag har K-rådet møte, der saken ble tatt opp.

Skal til PFU

Siden saken er meldt inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), ble det bare snakket generelt og overordnet om det å intervjue NRK-ansatte i egne programmer.

Derfor kunne K-rådet ikke snakke om det presseetiske i denne aktuelle saken, men pratet derfor mye rundt «grøten» - og i generelle vendinger.

En rekke mediefolk og politikere var sterkt kritisk til at NRK lot Haddy Njie slippe til på «Lindmo» helt uimotsagt. Hun er Trond Giskes kone.

For tre uker siden ga Gyldendal forlag ut «Dagbok. 13. desember - 13. februar», der Njie forteller sin historie da Giske ble rammet av metoo-varslene.

- Journalistikk, ikke reklame

- Vi har ingen egne retningslinjer, men følger «Vær varsom»-plakaten, sa etikkredaktør Per Arne Kalbakk tidligere i dag da Kringkastingsrådet hadde møte.

Han sier at det gjelder egne ansatte som utgir en bok, plate eller deltar i film/teater. Han var tydelig på at NRK må kunne intervjue egne ansatte.

- Det skal være journalistisk motivert, og ikke framstå som reklame. Vi skal gjøre journalistiske vurderinger, sier Kalbakk.

Har tydelige retningslinjer

Underholdningssjef Charlo Halvorsen støtter seg til Kalbakk, men legger til:

- Dette er en debatt vi startet for 20 år siden, med «Først og sist» - for å tydeliggjøre det «Vær varsom»-plakaten omhandler.

Han er tydelig på at dersom NRK skulle helt utelukke å bruke folk som er knyttet til mediehuset, ville de ikke klart å lage relevante kulturprogrammer, underholdning og talkshow.

Bestemmer selv

Kringkastingsrådsleder Julie Brodtkorb var veldig tydelig på at de ikke skulle diskutere Haddy-innslaget i «Lindmo», siden saken skal til FPU. Et par ganger begynte rådsmedlemmer å snakke om den konkrete saken, og da slo Brodkorb ned på det.

Ikke å la NRK-ansatte som er aktuelle i mediebildet slippe til, ville være å begrense NRKs nyhets og kulturdekning, er underholdningssjefens konklusjon.

- Det er klare redaksjonelle og journalistiske vurderinger som skal ligge til grunn. Redaksjonen bestemmer selv sitt gjestevalg utfra hva som er bra for Lindmo mot sitt publikum, sier Halvorsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media