Må kutte 100 mill.

NRK-sjef John G. Bernander fortviler over statsbudsjettet.

I forslaget til Kulturdepartementet ba NRK om at kringkastingsavgiften måtte økes med 110 kroner. Han fikk ikke annet enn reduksjon av momsen fra 12 til seks prosent. Bernander mener at forslaget fra regjeringen innebærer at NRK må kutte 100 millioner kroner.

Dramatisk

NRK-sjefen konkretiserer summen på denne måten:

- 100 millioner kroner er dramatisk mye. Det er hele NRK2, tre distriktskontorer, 120 årsverk, halvannet års dramaproduksjon, tre års drift av Kringkastingsorkestret eller to års drift av Petre. Dette betyr også at vi ikke kan gå videre med arbeidet med å digitalisere NRK-arkivet, sier han.

Ærlig

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland tar angrepet fra Bernander med knusende ro.

- Jeg har sett Bernanders liste og kan bare si at det er flere som ønsker seg mer penger. Uten å gå i detalj kan jeg si at noe er mer verneverdig enn annet innen NRK. Vi har også satt ned NRKs momsplikt fra 12 til seks prosent. Det gjør det billigere å kjøpe tjenester utenfor NRK-huset, sier Svarstad Haugland.

Bernander liker ikke svaret.

- Det er veldig vanskelig å forholde seg til dette. Valgerd må være ærlig nok til å si at hun selv ønsker å redigere oss, eller sette inn en byråsjef som redaktør, sier han.

Det er særlig tilbudet til de yngste Bernander er redd for.

Teppebombing

- Vi taper i forhold til de aller yngste hver eneste dag. Vi har god oppslutning i 40 minutter, mens Disney Channel, Fox Kids og Cartoon Network teppebomber oss 24 timer i døgnet. Vi vil ha mer for barna på morgenen og ettermiddagen. Jeg vet ikke hva vi skal gjøre. Vi reduserte nylig NRK med 400 årsverk i løpet av to og et halvt år, fortviler han.

Bernander er også misfornøyd med at NRK nesten ikke er til stede i forslaget til statsbudsjett.

- Her har vi en eier av NRK som bruker to linjer i forslaget til statsbudsjett på noe som er et pålegg til oss om å spare inn 100 millioner kroner, sier han.

<!--BTEK0-->ALARM: NRK-sjef John G. Bernander forbereder seg på å kutte utgiftene med 100 millioner kroner. <!--FOTO-->