Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Må kutte i Munch

Oslos nye kulturbyråd mener hun overtok masse rot. Nå vil hun kutte utgiftene til det nye Munchmuseet, og håper Oslo snart får litt baller.

VIL HA BILLIGERE MUNCH-DRIFT: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen.
Foto: Nina Hansen / dagbladet
VIL HA BILLIGERE MUNCH-DRIFT: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Da Rina Mariann Hansen overtok som Oslos «kulturminister» i fjor høst var to hodepiner større enn de andre til sammen: Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika og det nye Munchmuseet.

- Jeg overtok et rot, med store utfordringer på begge prosjektene, forteller hun fra sitt nye hjørnekontor i rådhuset. Med rot mener kulturbyråden for høye løpende utgifter og store forsinkelser. Hovedbiblioteket er foreløpig løst — der vil byrådet som kjent leie ut deler av arealet i det nye bygget.

Munch-kutt Når det gjelder Munch, verdens mest kjente nordmann, og hans nye museum, er Hansen klar: Også her må sparekniven fram.

- Driftskostnadene til Munchmuseet er for høye. De må ned. Oslo har noen enorme prosjekter i åra som kommer, vi skal låne milliarder av kroner, og det må vi ta med i betraktninga, sier hun.

Hansen mener Munchmuseet har «tatt for hardt i» når de har anslått årlige driftsutgifter på 230 millioner kroner. Derfor skal hun presse de årlige utgiftene betydelig ned.

Hvor mye ned vil du?

- Det må vi snakke med Munchmuseet om, men vi skal vurdere alle områder av driften, sier Hansen, samtidig som hun utelukker en utleieløsning lik den hun fikk på plass ved det nye hovedbiblioteket.

- Hallstein Bjercke var flink til å lytte til kulturlivet, men vi ønsker å nå ut til flere enn han gjorde. Det nye byrådet i Oslo har ambisjoner på flere områder enn det forrige hadde, og det koster penger.

Tidligere kulturbyråd Bjercke svarer med å si at det er Hansen som roter — ikke ham.

- Rina overtok et Munch-prosjekt som var i rute på alle måter. Hun har rett i at Deichman-prosjektet hadde utfordringer, men maken til usikkerhet som det nye byrådet har klart å skape har jeg ikke sett, sier han.

Det er barna Rina Mariann Hansen vil bruke penger på: Om den nye kulturbyråden skal måles på noe to år fram i tid, så skal det være antall barn som får ta del i hovedstadens kulturliv.

Oslo-baller - Jeg er veldig opptatt av at kulturopplevelser skal være for alle. Oslo kan bli mye bedre til å la barn og unge få ta del i kulturlivet, sier Hansen, tydelig engasjert.

Nettopp derfor vil hun «breie ut kulturtilbudet i Oslo», som hun selv sier, og legger til at byrådet vil «spre opplevelser og utvikle talent».

Og Rina Mariann Hansen lover velgerne følgende: Er det ikke flere unge involvert i kulturlivet i byen om 2 — 3 år, så kan vi skylde på henne.

Og til slutt, like før kulturbyråden som aldri takker nei til møter haster videre til neste avtale, nesten roper hun ut:

- Vi må ha trygghet på hva byen har å tilby. Oslo må ha litt baller! Kan jeg si baller i avisa?

Kommunikasjonsrådgiveren i hjørnet fniser, men nikker bifallende: En kulturbyråd har visst lov til å bruke begrepet «baller» - i alle fall fra nå av.

- Fint! Da er vi enige om at Oslo må ha litt baller, smiler Rina Mariann Hansen og løper av gårde.

VIL HA OSLO-BALLER: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen vil at Oslo skal ha mer tro på eget kulturtilbud.
Foto: Nina Hansen / dagbladet
VIL HA OSLO-BALLER: Kulturbyråd Rina Mariann Hansen vil at Oslo skal ha mer tro på eget kulturtilbud. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media