DEBATT

Må kvinner og menn velge helt likt for at kjønnsforskerne skal bli fornøyde?

Hvilke yrker ville kvinner og menn ha tatt hvis de sto fritt til å velge? I hvert fall ikke kjønnstypisk, ifølge kjønnsforsker Mari Teigen.

LIKESTILLINGSPARADOKSET: Når vi minimerer de kulturelle og sosiale begrensningene, så maksimerer vi samtidig våre biologiske forskjeller. Vår personlighet kommer altså mer til uttrykk, også gjennom yrkesvalg, skriver artikkelforfatteren.
LIKESTILLINGSPARADOKSET: Når vi minimerer de kulturelle og sosiale begrensningene, så maksimerer vi samtidig våre biologiske forskjeller. Vår personlighet kommer altså mer til uttrykk, også gjennom yrkesvalg, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mari Teigen, leder for CORE - Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning avviser at Norges kjønnsdelte arbeidsmarked kommer av at kvinner og menn er friere i valg av yrke enn i andre land. Ved å inkludere hjemmeværende som et eget yrke, slår hun fast at Norges jobbmarked da vil havne blant de minst kjønnsdelte i Europa, fordi det er så mange andre land hvor en større andel kvinner ikke er i arbeid.

Ønsker vi se på hvilken type idrett kvinner og menn er aktive i, blir det uærlig å inkludere de som ikke aktivt deltar og kalle det for en idrett. På samme måte, skal vi se på kjønnsfordelingen blant de som har tatt et yrkesvalg, blir det misvisende å inkludere de som heller er hjemmeværende. Da blander man kjønnsdelt arbeidsmarked med kjønnsdelt samfunn.

Det er ikke noe å legge skjul på at kvinner og menn har ulike preferanser, interesser og personlighet. Solide studier peker på at desto mer like muligheter kvinner og menn har, desto mer avviker deres spekter av personligheter og preferanser. Når vi da minimerer de kulturelle og sosiale begrensningene, så maksimerer vi samtidig våre biologiske forskjeller. Vår personlighet kommer altså mer til uttrykk, også gjennom yrkesvalg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer