Må kysse Herborg - hver kveld

Gard Skagestad (26) skal spille mot Herborg Kråkevik (24) i «Romeo og Julie». Han gleder seg til første scene i femte akt: «Hun åndet meg til live med sitt kyss».

- Jeg har selv vært forelsket og vet hvor sterkt det kan oppleves. I forestillingen får jeg dessuten kysse Herborg flere ganger hver kveld. Det ser jeg på som en bonus i jobben, sier Gard Skagestad som skal spille Romeo på Den Nationale Scene i Bergen.

Fra Shakespeare-stykket minnes han dette sitatet fra første scene i femte akten: «Hun åndet meg til live med sitt kyss».

De to hovedrolleinnehaverne møtte hverandre for første gang sist søndag, men Gard har tidligere sett henne fra en plass i salen på Smuget i Oslo og på teatret i Bergen hvor hun spilte Eliza Doolittle i «My Fair Lady».

- Jeg gleder meg veldig til å spille mot Herborg. Hun har en utrolig utstråling, samtidig som hun er svært profesjonell på scenen. «Romeo og Julie» vil alltid være et aktuelt stykke. Kjærligheten er tidløs, og forbudt kjærlighet finner vi også i dag mellom for eksempel jøder og arabere.

- Dere vil bli forelsket ved første blikk?

- I «Romeo og Julie» er det møtet mellom to mennesker som er det grunnleggende. Det er bare ti år siden jeg var 16 år. Ja, det er noe jeg har opplevd selv. Det var sterkt, men jeg skal klare å gjenskape den opplevelsen på scenen. Hun jeg hadde øye til er det ikke blitt så mye kontakt med, men vi lever i allefall begge to. Det er en viktig forskjell.

Gard Skagestad skulle ikke bli skuespiller som sin søster Unni Kristin Skagestad og fetter Bjørn Skagestad, men med en far som rektor på Romerike folkehøgskole var det ikke enkelt å komme utenom.

- Jeg begynte som student, men klarte ikke å få med meg mer enn examen philosoficum før min far hentet meg hjem, sier han med et lurt glimt i øyet.

Han begynte på musikklinjen for å bli bassist, men havnet likevel på scenen. Seinere ble det Teaterhøyskolen i Oslo før han reiste til Bergen for å jobbe på Den Nationale Scene.

- Jeg trives i jobben, og drømmer om en filmrolle, sier han.

I «Romeo og Julie» skal søsteren hans spille fru Capulet, moren til Julie.

- Det er godt å ha henne her, sier han.

Han har lest stykket selv og har sett den gamle filmen med Olivia Hussey i hovedrollen som Julie.

- Den var helt fantastisk.

Unge Skagestad har selvsagt også lest de største klassikerne av Shakespeare som «Kong Lear» og «Kjøpmannen i Venedig», og han ser fram til å tolke Romeo når prøvene starter i november.

Skuespiller Gard Skagestad gleder seg til å spille Romeo mot Herborg Kråkevik som Julie.