Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Må lyve om hva «Some Die Young» handler om

Laleh om superhiten.

TRALALALEH: Laleh har ligget på topp av singellista i Norge de siste seks ukene. Til sommeren kommer hun over grensa for å spille flere konserter, blant annet på Norwegian Wood. 
Foto: Jens L'Estrade/NTB Scanpix
TRALALALEH: Laleh har ligget på topp av singellista i Norge de siste seks ukene. Til sommeren kommer hun over grensa for å spille flere konserter, blant annet på Norwegian Wood. Foto: Jens L'Estrade/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske artisten Laleh Pourkarim har de siste seks ukene lagt beslag på den gjeveste plasseringen på den norske singellista med låta «Some Die Young», samt gjort stor suksess i hjemlandet Sverige. 

Men livet har ikke alltid vært like enkelt for den iranskfødte 29-åringen, som måtte flykte fra fødelandet med foreldrene som ettåring.

- En ære Først døde broren hennes av hjertefeil, før hun som 12-åring ble hun vitne til at faren hennes druknet mens han forsøkte å redde en kvinne som kantret i kanoen sin.

Så Laleh hadde selv opplevd å miste flere av sine nærmeste i brå død da den norske artisten Frida Amundsen dediserte en coverversjon av «Some Die Young» til Utøya-ofrene på P3-programmet «Popsalongen» sist måned

Når den svenske artisten hører at nordmenn i sorgmodus har trykket «Some Die Young» til sitt kollektive hjerte, blir hun glad og rørt. 

- Det er en slags ære å få bidra med en låt i en tid som dette. Man kjenner seg jo så hjelpesløs. Jeg husker at jeg spilte en konsert den dagen, den 22. juli, og tenkte med en gang på denne låta. Jeg håper at Norge ser på den som en stor bukett med blomster. Det er veldig fint at nordmenn bruker låten min på denne måten, sier Laleh til Dagbladet på telefon fra Sverige.

Ukjent betydning Selv vet hun ikke helt hva låten handler om.

- Det er lenge siden jeg skrev låten. Betydningen endrer seg fra dag til dag. Jeg må lyve om hva den handler om hvis jeg måtte forklare deg betydningen her og nå, sier 29-åringen.

Men karrieren til Laleh strekker seg lenger tilbake enn «Some Die Young». Da hun var 23 år gammel tok hun storeslem under den svenske Grammis-utdelingen og dro med seg hjem tre statuetter, blant annet for «årets nykommer» og «årets artist». 

Så ble det stille rundt svensken. Ingen av hennes neste to album skulle toppe albumlista i Sverige, slik debuten gjorde.

Folkekjær Da hun sa ja til å være med på den svenske versjonen av «Hver gang vi møtes», opplevde hun plutselig å bli en av Sveriges mest kjente kvinnelige artister. Hun ble rett og slett folkekjær.

- Jeg har aldri vært gira på å være med på ting som ikke har hatt noe med musikk å gjøre. Her var det ingen som skulle stemmes hjem og ingen dansing. Det handler om integritet og å være tro mot seg selv. forteller Laleh.

Nå gjør hun seg klar til å legge halve Norge bak seg til sommeren, når hun skal spille på både Norwegian Wood, Bergenfest, Olavfestdagene og Stavernfestivalen.

- Det gleder jeg meg til. Det kjennes alltid som om jeg kommer til et eventyrland når jeg krysser grensa til Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!