Må man betale for å høre radio på jobben?

Tono-juristen svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I disse dager går et skjema ut til landets arbeidsplasser, der Tono ber om opplysninger om ansatte hører på musikk gjennom radio, TV eller lydkort på datamaskinen.

Har man over 50 ansatte og lar dem høre på musikk, er man avgiftspliktig. Det er man også hvis man tilbyr kundene sine ventemusikk over telefon, uansett hvor mange ansatte man har.

- Vi går ut fra at bedriftsledere vil gjøre opp for seg. Det er en positiv ting å ha tilgang til musikk i arbeidstida, og dette bør også komme opphavsmannen til gode, sier juridisk rådgiver Svein Korshamn i Tono til Dagbladet.no.

Gjelder også radio

Det har skapt irritasjon hos mange at Tono ønsker at man oppgir om det finnes lydkort på bedriftens PC\'er, men Korshamn bedyrer at man ikke trenger å betale hvis man ikke bruker datamaskinen til å høre på musikk.

Korshamn forteller at det er ventemusikk i telefon som utgjør brorparten av avgiftene de får inn. Pengene fordeles videre ut til rettighetshavere.

Men er det riktig at bedrifter må betale avgift for at de ansatte skal kunne høre på radio? Radiostasjonene betaler jo allerede Tono-avgift?

- Den avgiften som radioen betaler gjelder førstehåndsbruken. Når man bruker en radio på en arbeidsplass skjer det en ny tilgjengeliggjøring, mener juristen.

<strong><b>OFFENSIV:</strong></b> Tono kan få betydelige ekstra vederlagsmidler dersom alle bedriftene betaler for sine ansattes musikklytting. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX/EPA
OFFENSIV: Tono kan få betydelige ekstra vederlagsmidler dersom alle bedriftene betaler for sine ansattes musikklytting. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX/EPA Vis mer

Bedriftens utstyr

Det er ikke bare hvis man spiller musikk over høyttaleranlegget på jobben at man er avgiftspliktig. Skillet går på om man bruker bedriftens utstyr.

- Dette gjelder dersom arbeidsgiver tillater de ansatte å høre på musikk med bedriftens utstyr. Hvis man sitter på et eget kontor, med en CD-plate hjemmefra som man spiller av på en privat avspiller, teller det ikke i denne sammenhengen, sier Korshamn.

Hvor store beløp er det snakk om per bedrift? Kan man også få krav på vederlag fra tidligere år? Hva skjer hvis man nekter å betale?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer