Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
UNNSKYLD: Tommy Sharif beklager for at han utlovet dusør for de som fjernet utsmykningen i gågata i Kristiansand. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Tommy Sharif

Må møte i retten. Nekter straffskyld

Ny straffesak mot Tommy Sharif.

Påtalemyndigheten har opprettet straffesak for hensynsløs atferd mot Tommy Sharif, som må møte i Nedre Romerike tingrett 14. august. Stormberg-gründer Steinar J. Olsen sier han skal vitne i saken, som han mener er viktig for å ta et oppgjør med netthets og det voldsomme debattklimaet i Kristiansand.

I februar tapte Sharif en sivil sak hvor han ble dømt til å betale en sum på nærmere 200 000 kroner. Parallelt med det sivile søksmålet leverte Olsen en anmeldelse til politiet, som seinere meldte at de etterforsket Sharif for hets. Han fikk samtidig en bot på 20 000 kroner fra påtalemyndigheten, som han nektet å betale. Nå skal saken opp for retten.

LEI AV HETS: Steinar J. Olsen i Stormberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LEI AV HETS: Steinar J. Olsen i Stormberg. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Olsen anmeldte Sharif i desember 2019 etter en rekke innlegg i sosiale medier hvor han blant annet hevdet at Olsen hadde «syltet ned penger i Kina», og at klesprodusenten Stormberg utnyttet NAV-systemet.

Han har fortsatt ikke sett noe til beløpet Sharif ble dømt til å betale ham, som Olsen planlegger å donere til Amnesty. Sharif ble i 2017 dømt til ni måneders ubetinget fengsel for skatteunndragelse.

Hensynsløs atferd

Den kommende straffesaken omhandler straffelovens paragraf 266 om hensynsløs atferd, som straffes med bot eller fengsel i inntil to år.

«Dekkbaronen» har den siste tida skapt furore i sosiale medier. I slutten av juni tordnet han mot gatekunst i Kristiansand, som han mente gikk til angrep på hans venn og Blivakker.no-gründer Einar Brandsdal.

Ikke lenge etterpå angret han seg, og beklaget. Brandsdal var for øvrig med på å starte den kontroversielle siden «Sørlandsnyhetene», men han annonserte høsten 2019 at han ville trekke seg ut.

Vil ta over «Sørlandsnyhetene»

I forrige uke uttrykte Sharif et ønske om å kjøpe «Sørlandsnyhetene», som nylig forsvant fra Facebook i kjølvannet av en kampanje for å krympe sidens følgerskare.

Sharif mente det var rett og rimelig at han skulle ta over driften, fordi han har «vært såpass aktiv» med å legge ut ting der i en lengre periode. Han ønsket imidlertid ikke å si noe om hva han skulle betale, eller hvem han skulle kjøpe den fra.

- Uforståelig

Etter at Kristiansand tingrett felte Sharif på alle punkter i sivilsaken, har Olsen nå stor tro på at Nedre Romerike tingrett vil komme til samme konklusjon i straffesaken.

- Det at politiet også har reist straffesak mot ham etter hensynsløs atferd og systematisk spredning av løgner om Stormberg og meg selv, vil forhåpentligvis gjøre det lettere for andre som utsettes for netthets å ansvarliggjøre de som står bak, sier han til Dagbladet.

Olsen mener måten han og Stormberg har blitt omtalt på av «Sørlandsnyhetene», har vært «manisk og hatefull», og håper at utfallet i straffesaken blir første skritt i å forandre debattklimaet i Kristiansand, ved å vise at slik oppførsel er straffbart etter norsk lov.

- Jeg håper at folk igjen våger å ytre seg uten at de opplever at de og deres familier systematisk hetses, sier han.

Lokalpolitikere i Kristiansand har fått hard medfart i «Sørlandsnyhetene», og har blant annet blitt omtalt som korrupte og nazister.

Det har blitt diskutert hvorvidt de kontroversielle påstandene spredt av «Sørlandsnyhetene» var en av grunnene til Kristiansands politiske skifte ved kommunevalget høsten 2019, da Demokratene og Folkelista til sammen fikk nesten 20 prosent av stemmene i kommunen.

Olsen synes det er uforståelig at Sharif ønsker å involvere seg enda tydeligere i nettstedet, som jevnlig anklages for hetsing, etter at han nå må møte i retten for nettopp hets, og som kan ende med å gi ham fengselsstraff.

Ikke bekymret

Sharif er på sin side ikke bekymret for utfallet, og tror han vil bli frifunnet.

- Jeg har ikke godtatt forelegget på 20 000 kroner, sier han, og henviser til boten han fikk fra påtalemyndigheten. Det er dette som er årsaken til at saken nå skal for retten.

Sharifs advokat, John Christian Elden, mente sivilsaken var unødvendig, da Sharif allerede hadde lagt seg flat og godtatt å betale oppreisning til Olsen på 130 000 kroner. Med henvisning til straffesaken sa han følgende:

«Han (Sharif, journ.anm.) fikk et tilbud om forelegg før påske, men vi har avvist dette. Vi mener Sharif er i sin fulle rett til å stille kritiske spørsmål om Stormbergs drift og strategi, og at han ikke har brutt straffeloven ved sin kritiske og til tider upoetiske opptreden», skrev Elden i en e-post til Fædrelandsvennen i april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!