- Må nekte nakenscener

Hvis NRK vinner sexscene-rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

• - Kommer til å forfølge meg resten av livet

• - Ikke så farlig med rumpa mi

Slipper NRK unna med å ha vist den berømte sexscenen med Gørild Mauseth, må norske skuespillere nekte å stille opp i nakenscener i framtidige filmer. Det mener forbundsleder Agnete G. Haaland i Norsk Skuespillerforbund. I går startet rettssaken forbundet og skuespiller Gørild Mauseth (36) har anlagt mot NRK.

De mener statskanalen ulovlig viste den berømte scenen fra filmen «Brent av frost». Her har rollefigurene til Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff samleie i en robåt full av levende fisk.

Klippet ble vist i «Store studio» for å illustrere en parodi i filmen «Kill Buljo».

I Oslo tingrett fortalte Mauseth om den sjokkartede reaksjonen hun fikk da en journalist fra Dagbladet sendte en tekstmelding med beskjed om at sexklippet var sendt på tv og lagt ut på Internett.

- Det første jeg tenkte var hvordan jeg skulle få stoppet det, og at før jeg ville klare å gjøre det, så ville nakenbildene bli spredt på Internett, sa Mauseth.

- Må nekte nakenscener

- Fryktelig

Men NRK ville ikke fjerne klippet på nettet, selv om Mauseth hadde en klausul i kontrakten om at scenen ikke skulle brukes isolert, i en annen sammenheng.

- Det var fryktelig. Men det verste var at jeg ikke møtte noe forståelse for at jeg reagerte. Jeg følte ikke at jeg ble hørt fra NRKs side, sa Mauseth.

I rettssaken kom det fram at medietrykket etter at NRK viste klippet, ble så stort at Mauseth ble sykemeldt. Det gjorde blant annet at hun gikk glipp av en teaterrolle.

- De ble en svært stressende situasjon for meg, sier Mauseth til Dagbladet.

Derfor krever hun 110 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste av NRK. I tillegg krever skuespilleren inntil 150 000 kroner i oppreisning.

Mauseth innser likevel at hun aldri blir kvitt scenen.

- Denne scenen kommer alltid til å forfølge meg, sa hun i rettssalen.

- Jeg har alltid sagt nei til å la noen bruke klippene fra filmen. For meg kostet scenen så uendelig mye. Det var min første film. Jeg fryktet at scenen skulle bli tatt ut av sammenghengen. Det ville bare blitt plumt og dumt, sa hun.

- Det er ikke slik at vi skuespillere våger alt i verden. For å våge og gjøre alt det vi gjør, må vi noen ganger ha beskyttelse, sa Mauseth.

Sitatrett

Saken er prinsipielt viktig for Skuespillerforbundet. De ønsker å finne ut hvor grensen for krenkende bruk av åndsverk går. Haaland mener NRK ikke kan dekke seg bak sitatretten.

- For oss handler det om å verne skuespillerne mot misbruk av nakenbilder fra filmer og slå ned på krenkende bruk av slike bilder. Mauseths tilfelle mener vi er svært krenkende, sier Agnete G. Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, til Dagbladet.

Haaland går så langt som å advare skuespillere mot å stille opp i nakenscener dersom NRK får medhold i retten.

- Hvis det er slik at det skal være fritt fram å spre slike bilder på Internett, så må skuespillere nekte nakenscener. Sitatretten er ingen unnskyldning for å tilgjengeliggjøre nakenbilder, eller alle bilder som oppleves som krenkende, sier Haaland.

Gørild Mauseth frykter at nakenboikott kan bli resultatet av et tap i retten.

- Da er det mange historier som ikke vil bli fortalt, og det vil være veldig synd, sier Mauseth til Dagbladet.

NRK mener de var på trygg grunn da de publiserte klippet, og statskanalens advokat mener sjansene er gode for å bli frifunnet i retten.

- Dette er et helt alminnelig klipp fra en film som ble vist i en relevant sammenheng i et kulturprogram. Det har vi lov til etter sitatretten, sier advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet.

Han mener ingen kan diktere journalistikken i NRK.

- Skuespillerforbundet kan ikke trekke inn at dette dreier seg om nakenhet. Skuespilleren har selv valgt å være naken i offentligheten. Vi ville hatt samme vurdering om dette hadde vært en ren pornofilm, sier Jon Wessel-Aas.

Støtte fra motspilleren

Stig Henrik Hoff var motspilleren til Mauseth i den berømmelige sexscenen. Han støtter kollegaen fullt ut.

- Dessverre kan det å nekte å kle av seg foran kameraet være eneste løsning hvis NRK vinner i saken. Det skal ikke være slik at du risikerer at nakenbilder av deg blir vist bare fordi de er spilt inn på film. Da må det være presisert i kontrakten at de skal brukes, sier Hoff.

Han mener det var svært respektløst av NRK å vise bildene av Gøril Mauseth.

- Det er kjempeviktig for alle i skuespilleryrket at hun går til sak, sier han.

VIL ADVARE: Leder i Skuespillerforbundet, Agnete Haaland.
TIL SAK: Skuespiller Gørild Mauseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer