Må personvernet vike for opphavsretten?

Ny runde i fidelingsdebatten.

VIL HA NYE VERKTØY: Kulturlivets organisasjoner ber regjeringen om en rekke lovendringer som skal gjøre det enklere å avsløre og rettsforfølge fildelere. Illustrasjonfoto: SCANPIX
VIL HA NYE VERKTØY: Kulturlivets organisasjoner ber regjeringen om en rekke lovendringer som skal gjøre det enklere å avsløre og rettsforfølge fildelere. Illustrasjonfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Er det umulig å forvalte opphavsretten uten tiltak som bringer oss inn i det Datatilsynets tidligere direktør Georg Apenes har kalt «overvåkingssamfunnets rettsvillkårlige mørke»? Er privat overvåking av borgernes nettbruk i jakten på fildelere mer akseptabel enn statlig overvåking av spionmistenkte?

Disse og en rekke andre spørsmål må vi kunne forvente gode og gjenomtenkte svar på fra landets regjering, og fra 37 toneangivende organisasjoner i kulturlivet. De sistnevnte står bak kampanjeorganisasjonen Dele - ikke stjele, som har levert et notat til regjeringen i forbindelse med arbeidet med å modernisere åndsverksloven. Der foreslår de en rekke lovendringer og andre tiltak for å få bukt med ulovlig piratkopiering av åndsverk.

I DENNE AVISA har vi skrevet mye om de personvernmessige utfordringene ved jakten på nettpiratene. Vi har også advart sterkt mot EUs datalagringsdirektiv, og andre tiltak som innebærer registrering og lagring av informasjon om den enkeltes nettbruk. Da er det jo unektelig litt pussig at man som medlem av Norsk Journalistlag plutselig er blant underskriverne på et notat som foreslår nettopp slike tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer