Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Må selge sju aviser for å kjøpe Edda

Medietilsynet godkjenner A-pressens oppkjøp på visse vilkår.

MÅ SELGE FOR Å KJØPE: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MÅ SELGE FOR Å KJØPE: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Medietilsynet har i dag fattet vedtak om at A-pressens kjøp av Edda Media tillates, men på visse vilkår.

«Etter flere møter med A-pressen har Medietilsynet akseptert A-pressens forslag til minnelig løsning i saken. Medietilsynet mener den foreslåtte løsningen vil sikre de reelle ytringsmulighetene og et allsidig medietilbud i områdene øst og vest for Oslofjorden», opplyser Medietilsynet i en pressemelding.

Den minnelige løsningen innebærer at følgende aviser må selges:

• Varden AS • Østlandets Blad AS • Vestby Avis AS • Enebakk Avis AS • Ås Avis AS • Smaalenenes Avis AS • Rakkestad Avis AS
Fra før av har Konkurransetilsynet pålagt A-pressen å selge Demokraten i Fredrikstad og Varden i Skien.

- Fornøyde Til tross for kravet om å selge disse avisene er konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen fornøyd med Medietilsynets vedtak.

- Vi er fornøyde med at Medietilsynet har godkjent vårt kjøp av Edda Media. Nå skal vi starte arbeidet med å slå sammen de to selskapene og skape et moderne og kraftfullt mediekonsern, sier Eriksen i en pressemelding.

Men konsernsjefen innrømmer at han gjerne skulle ha beholdt avisene.

- Vi kjøpte Edda Media med ønske om å få med alle avisene videre. Jeg beklager at det ikke er mulig, for det er flotte og gode lokalaviser alle sammen. Nå starter vi umiddelbart arbeidet med å finne gode eiere til disse avisene, sier Eriksen.

Over terskelverdi Med Konkurransetilsynets godkjenning av oppkjøpet i slutten av juni, er nå oppkjøpet av Edda Media endelig i boks for A-pressen.

Bakgrunnen for at både Medietilsynet og Konkurransetilsynet varslet at de vurderte å gripe inn er at oppkjøpet på 1,725 milliarder kroner ble vurdert dit hen at det kunne være i strid med medieeierskapsloven.

Basert på opplagstallene for 2011 fikk A-pressen, etter oppkjøpet av Edda Media, en opplagsandel på 87,6 prosent i medieregionen Østviken og 73,6 prosent i medieregionen Vestviken.

Dette er langt over terskelverdien i medieeierskapsloven på 60 prosent, og Medietilsynet så en fare for at de reelle ytringsmulighetene ville bli svekket.

- Etter medieeierskapsloven har Medietilsynet en plikt til å forsøke å komme frem til en minnelig løsning med kjøperen før vi griper inn, sier Tom Thoresen, direktør i Medietilsynet

- Ivaretar ytringsfrihet Etter at salgene nevnt ovenfor er gjennomført, vil A-pressen få en opplagsandel på 62,3 prosent i Østviken og 64,3 prosent i Vestviken.

Dette er fortsatt over terskelverdien, men loven er ikke absolutt.

Etter er helhetsvurdering har Medietilsynet vurdert det slik at løsningen «i tilstrekkelig grad vil ivareta medieeierskapslovens formål om å fremme ytringsfriheten, de reelle ytringsmuligheter og et allsidig medietilbud».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media