Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rettssikkerhet:

Må sikre rettsstat for alle

Rettssikkerhet i arbeids- og privatliv er et velferdsgode.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I praksis er det nå bare folk som er siktet eller tiltalt etter straffeloven som har sikker tilgang på rettshjelp», skriver John Olav Egelands i sin kommentar «Velkommen til de rikes rettsstat» i Dagbladet 5. mars. Det har han rett i.

Trygghet i arbeids- og privatliv er et sentralt mål for LO. Rettssikkerhet og tilgang til nødvendig juridisk bistand er en del av dette og et sentralt velferdsgode. LO og forbundene bruker derfor store ressurser på å sikre at våre 900 000 medlemmer har enkel og rimelig tilgang til rettshjelpstjenester.

Vi har landets største arbeidsrettsmiljø i LOs juridiske avdeling som yter bistand i alle arbeidstvister for alle domstoler og internasjonale klageorgan. Med vår bistand vant nordsjødykkerne fram i Strasbourg, og med vår bistand sørger vi blant annet for at våre medlemmer årlig får utbetalt ca. 100 millioner kroner i erstatning etter yrkesskade.

Våre medlemmer er også sikret en kollektiv rettshjelpsdekning i privatlivet. Vår egen forsikringsordning, «Kollektiv hjem», gir medlemmene rettshjelp i mange privatrettslige tvister og LO-favør medlemskapet gir våre medlemmer rett til gratis saksvurdering og rabatterte priser på advokattjenester. Mange forbund, og enkeltmedlemmer, har også tegnet en egen advokatforsikring i Help.

LO har dermed, i likhet med andre organisasjoner, et bredt rettshjelpstilbud og vi bruker store ressurser på å sikre medlemmene rettshjelp. Det har vi gjort fordi Egelands beskrivelse for øvrig er rett: Advokathjelp er for dyrt for folk flest.

Advokattjenester skal ikke koste flere tusen kroner timen og kollektive ordninger innebærer at hvis mange betaler litt hver, kan alle få rettshjelp når de trenger det. Trygghet i privatlivet gir trygghet på arbeidsplassen, og tilgang til advokathjelp på begge områder er et rettssikkerhetsprosjekt i tråd med LOs grunntanke.

Egeland skriver at rettsliggjøringen av samfunnet øker og at behovet for rettshjelp er stort. Det kan våre medlemmer bekrefte. Hvert år får mange tusen bistand i små og store saker, i privatlivet og i arbeid. En kollektiv ordning er avgjørende for at flertallet av våre medlemmer kan bruke advokat når de trenger hjelp.

To av tre ville neppe benyttet advokat hvis de ikke hadde hatt LOs kollektive rettshjelpstilbud. Prisen for medlemmene per år er langt under hva advokater i snitt fakturerer per time.

Det er en dyster beskrivelse Egeland gir når han sier at «vi ser konturene av en ny type klassejuss der det ikke er lovene som setter skiller, men muligheten til å få sin rett». Mange opplever dette og for å stanse utviklingen er organisasjonene avhengig av spille på lag med våre folkevalgte.

Arbeiderpartiet fremmet nylig mange konkrete forslag som vil bidra til rimeligere rettshjelp: Det må stilles krav til domstolene om aktivt å vurdere advokaters timebruk, og det må bli enklere og billigere å behandle tvistesaker for domstolene.

Dette er tiltak som LO håper stortingsflertallet kan stille seg bak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!