Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Må skje farlig fort

Store norske leksikon har levd på lånte penger siden nyttår. Selv om regjeringen nå har kommet på banen, mangler fortsatt en avgjørende avtale for at nettleksikonet skal overleve.

HALVVEIS I FINANSIERINGEN: Snl.no har blitt tildelt fem millioner kroner i støtte til drift. Men før nettleksikonet kan juble, må en avtale med universitetene på plass. Foto: Snl.no
HALVVEIS I FINANSIERINGEN: Snl.no har blitt tildelt fem millioner kroner i støtte til drift. Men før nettleksikonet kan juble, må en avtale med universitetene på plass. Foto: Snl.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2010 har det vært et spørsmål om å være eller ikke være for Store norske leksikon i Norge, da det ble avviklet som en forlagseid tjeneste.

Siden da har leksikonet vært i en drakamp mellom ulike aktører. 

Den rødgrønne regjeringa ble bedt om å bidra, men sa nei. Den borgerlige regjeringa så derimot en verdi i et redigert leksikon på nett, og bevilget penger til et nettleksikon i det forrige budsjettet.

Etter en omfattende søknadsprosess, er det nå klart at Store Norske Leksikon AS får fem millioner kroner i støtte til drift av nettstedet.

Universitetene må bidra - De fem millionene betyr at Store norske leksikon kan overleve. Vi har fått en politisk løsning. Det er også første gang det er oppretta en støtteordning for et digitalt produkt, så dette er en kulturpolitisk milepæl, sier sjefredaktør Anne Marit Godal til Dagbladet.

Men selv om det kan se ut som om det går mot en løsning, gjenstår likevel halvparten av finansieringen.

I tillegg til støtten fra staten, er leksikonet avhengig av hjelp fra universitetene. Universitetene har forpliktet seg til å bidra, med betingelse om at staten skulle bidra.

Nå som statens støtte er på plass, skal arbeidet med å samkjøre universitetene og SNL starte.

- Universitetene skal bidra med penger til det som går på innholdsproduksjon, i tillegg til at fagfolk på institusjonene skal skrive artikler og bidra med kunnskap. Tanken er at SNL skal være stedet for formidling fra norske kunnskapsmiljøer, forklarer Godal.

Finansieres av lån Men byråkratiet tar tid. Mens leksikonet har venta på en politisk avgjørelse, har driften av nettleksikonet blitt finansiert av lån.

- Hvor lenge ha dere levd på lånte penger?

- Siden nyttår.

- Hvor mye har dere lånt?

- Sju millioner, sier hun, og legger til:

- Nå får vi inn kulturdepartementets andel, og så må universitetene ut med sin andel farlig fort.

- Hvor fort da?

- Innen nyttår. Hvis ikke får vi problemer.

Rektor for Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, skriver i en mail til Dagbladet at samtalene med SNL er i gang, og at han ikke vil kommentere saken ytterligere før de har kommet til enighet.

- Vi er i samtaler om hvordan vi best kan bringe dette prosjektet videre. Vi mener at Store norske leksikon er et faglig godt prosjekt, og håper det viser seg mulig å finne en god løsning for videre drift, skriver han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!