Må slankekokebøker være nitriste?

To av tre gir deg lyst til å bryte nyttårsforsettene.

MATLYST: «Den nordiske dietten» skiller seg fra de andre anmeldte bøkene ved at den gjør anmelderen moderat til kraftig sulten. Foto fra «Den nordiske dietten».
MATLYST: «Den nordiske dietten» skiller seg fra de andre anmeldte bøkene ved at den gjør anmelderen moderat til kraftig sulten. Foto fra «Den nordiske dietten». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Så var det den tida på året. Ribba er fortært, akevitten korket, og en titt i helfigurspeilet avslører at foie gras-terrine og parmesanbombet risotto kanskje ikke bør på menyen de nærmeste ukene. Nyttårsforsetter er som kjent lite annet enn en deprimerende oversikt over målene man ikke nådde i året som gikk, men det forhindrer ikke at halve Norge er i slankemodus ved disse tider. Dette vet man alt om i kokebokforlagene. Mens de beste kokebøkene gir deg en herlig blanding av matlyst, ny kunnskap og gastropornografisk glede, er det nå tid for utgivelser som snakker direkte til din dårlige samvittighet. Slankekokeboka er en slags perversjon av kokebokas grunnidé. Kan resultatet overhodet bli spiselig?

Lavkarbo-metoden har vært en slager her hjemme det siste tiåret, nå også med støtte i et stort europeisk forskningsprojekt. Vi som har leflet med dette kostholdet, vet at det virker, men at det kan bli uutholdelig kjedelig. Det er rett og slett grenser for hvor mye kyllingbryst og linser et menneske kan sette i seg før det blir deprimert.

Melankolien setter da også inn ganske raskt i møtet med Dr. Sofie Hexebergs og Gunn-Karin Sakariassens «Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter», en oppfølger til fjorårets mer omfattende bok med nesten samme tittel. Hjemmelaget knekkebrød tilberedt i mikrobølgeovn er muligens helsefremmende, men ikke noe man får veldig lyst til å lage. Boka er organisert rundt de tre hovedmåltidene, og etter en kort innføring i kostholdets prinsipper følger en samling menyforslag og oppskrifter til frokost, middag og lunsj. Rettene er enkle, greie og relativt uspennende, basert på et kosthold med mye proteiner, grønnsaker og de riktige, langsomme karbohydratene. En rett per oppslag gjør boka enkel og oversiktlig, men matfotografiene holder ikke et nivå som egner seg på utfallende helsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer