Må slåss mot eget parti

Ikke før har Høyres drømmekronprins John G. Bernander satt seg i NRK-stolen, før han må sprette opp og slåss mot eget parti for å stoppe forslaget om å fjerne TV-lisensen og åpne for reklamefinansiering av statskanalen.

Høyre om for NRK

- Lisensen er viktig for NRK, som hovedfinansieringsmåte, selv om det ligger noen mindre inntektsmuligheter som NRK har kontroll over. Eieren, som er regjeringen og Stortinget, fastsetter finansieringsmåten for NRK. Jeg er ikke mot lisens, sier John G. Bernander.

Lederemnet

John Gordon - eller Johnny, blant venner - er partilederen Høyre lenge har ønsket seg, men neppe får. Da Jan Petersen ble valgt til partileder i 1994, etter at Kaci Kullmann Five hadde trukket seg, var John G. Bernander allerede forsøkt overtalt til å ta lederjobben.

Med jevne mellomrom siden den gang, og særlig rundt det begredelige valgresultatet i 1997, har Bernander vært ønsket som Høyre-leder. Men han har sagt blankt nei.

Kjempe mot egne

Nå havner John G. Bernander i den paradoksale situasjonen at han må kjempe mot eget parti. Programkomiteen i Høyre mener at lisensfinansiering ikke nødvendigvis er egnet finansieringskilde i framtida og ønsker å åpne for private eiere. Denne kursendringen skal etter planen vedtas på Høyres landsmøte i mai.

Men nå får Bernander hjelp. Stortingsrepresentant og partifelle Børge Brende varsler nå at han vil kjempe for at Høyre ikke vedtar forslaget fra programkomiteen på landsmøte i Oslo 4.- 5. mai.

- Forslaget innebærer at NRK skal bort fra lisensfinansiering og over på reklame. Jeg er helt imot forslaget. Jeg vil at lisensen skal opprettholdes. Foreløpig ser jeg ingen annen realistisk måte å finansiere en allmennkringkaster på, sier Børge Brende til Dagbladet.

Han understreker at det skal være gode muligheter for å vippe landsmøteflertallet bort fra disse formuleringene. Ifølge Brende foreligger det endringsforslag til programutkastet som går inn for å beholde lisensen.