DEBATT

Bemanningsbransjen:

Må slutte å verne om en useriøs bransje

NHO vil sette et godkjentstempel på en bransje som skaper løsarbeidere. Rødt avviser forsøket og krever faste ansettelser.

DOBLING: Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DOBLING: Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Slaget om den norske modellen står nå på norske byggeplasser. NHO Service og Handel jobber desperat for å sikre løsarbeiderbyråene fortsatt adgang til byggebransjen.

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel foreslår i en kronikk i Dagbladet 29. januar å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbyråene. Hun hevder dette vil gjøre det lettere å skille mellom det hun kaller seriøse og useriøse bemanningsbyråer.

Problemet er at det ikke finnes seriøse bemanningsbyråer. Selv de største og mest anerkjente driver på en måte som fullstendig undergraver målet om faste og trygge arbeidsplasser.

Kaltenborn hevder at 15 prosent av bygningsarbeiderne i Oslo er innleide.

Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år! Mye tyder på at tallet fortsetter å øke.

Det er noen trekk ved alle bemanningsbyråene som gjør at bransjen i seg selv trur den norske modellen:

De tilbyr korte arbeidskontrakter, ofte på to-fem dager, selv på langvarige prosjekter. På mange byggeplasser dominerer de innleide fullstendig, og fortrenger faste ansettelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer