Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Bemanningsbransjen:

Må slutte å verne om en useriøs bransje

NHO vil sette et godkjentstempel på en bransje som skaper løsarbeidere. Rødt avviser forsøket og krever faste ansettelser.

DOBLING: Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DOBLING: Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slaget om den norske modellen står nå på norske byggeplasser. NHO Service og Handel jobber desperat for å sikre løsarbeiderbyråene fortsatt adgang til byggebransjen.

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel foreslår i en kronikk i Dagbladet 29. januar å innføre en godkjenningsordning for bemanningsbyråene. Hun hevder dette vil gjøre det lettere å skille mellom det hun kaller seriøse og useriøse bemanningsbyråer.

Problemet er at det ikke finnes seriøse bemanningsbyråer. Selv de største og mest anerkjente driver på en måte som fullstendig undergraver målet om faste og trygge arbeidsplasser.

Kaltenborn hevder at 15 prosent av bygningsarbeiderne i Oslo er innleide.

Fagforeningene i Oslo besøkte våren 2017 hele 59 byggeplassene for å telle opp hvor stor andel som var innleide. 35 prosent av arbeiderne var innleide, en dobling på fire år! Mye tyder på at tallet fortsetter å øke.

Det er noen trekk ved alle bemanningsbyråene som gjør at bransjen i seg selv trur den norske modellen:

De tilbyr korte arbeidskontrakter, ofte på to-fem dager, selv på langvarige prosjekter. På mange byggeplasser dominerer de innleide fullstendig, og fortrenger faste ansettelser.

I Norge er vi stolt av å ha kjempet fram et sterkt stillingsvern. Dette er nå fullstendig uthulet der bemanningsbransjen får breie seg.

Løsarbeiderbyråene har ikke lærlinger, og kan ikke ha det, ettersom de ikke produserer noe selv. Det undergraver norsk fagopplæring. Det er spesielt ille i en bransje der alle sier de er enige om å øke rekrutteringen.

De usikre ansettelsesforholdene gjør at arbeiderne ikke tør å kreve sin rett. Svært få ansatte tør å organisere seg, det finnes nesten ikke klubber og tillitsvalgte i bransjen. Bemanningsbransjen er en av de største truslene mot et organisert arbeidsliv. Dette bør NHO svare på.

De mest anerkjente og største bemanningsbyråene bidrar bare til å opprettholde disse problemene. Det gir derfor liten mening når NHO Service og Handel ønsker å skille mellom «seriøse» og «useriøse» bemanningsbyråer.

Vi må heller starte med et forbud mot bemanningsbransjen på byggeplasser i Oslo-området, slik det var i hele landet før 2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!