Må sparke folk

Teatersjef Kjetil Bang-Hansen tvinges til å si opp inntil 13 ansatte for å lappe sammen økonomien på Oslo Nye Teater. 19 årsverk skal bort, og det blir færre forestillinger.

Skuespillerne er fornøyde fordi ingen i ensemblet rammes. Staben ellers er svært misfornøyd. - Det er bittert å måtte si opp folk. Og ansvaret er mitt, vedgikk Kjetil Bang-Hansen etter styremøtet på Oslo Nye Teater i går. Mens sparkepikene fra «Cabaret» drønnet i bakgrunnen måtte teatersjefen presentere en knallhard spareplan for de neste årene. Verken «Cabaret» eller «Dracula» kan berge situasjonen.

Krever balanse

- Vi hadde i det lengste håpet at Oslo kommune ville gå inn med større bevilgninger, sier Kjetil Bang-Hansen. I stedet krever kommunen full opprydding og balanse i økonomien.

Underskuddet på Oslo Nye Teater ser ut til å bli 13,1 millioner kroner ved utgangen av året. Fem millioner av dette er uforsikrede pensjonsforpliktelser.

Styret vedtok enstemmig en handlingsplan som går ut på å spare ti millioner kroner årlig til teatret går i overskudd. Det betyr ikke bare oppsigelser av mellom fem og 13 ansatte, men også et kraftig kutt i antall produksjoner.

Neste år blir det bare fire oppsetninger på hovedscenen, to på Centralteatret og to på Dukketeatret. Barneforestillingene flyttes til Centralteatret.

Teatret sparer seks millioner årlig på å slanke staben, fire millioner årlig på å redusere aktiviteten.

Uenige ansatte

- Vi er glade for at vi har fått en løsning. Selv om det er trist for dem som må gå, er det tross alt godt at ikke flere rammes, sier Trine Svensen, tillitsvalgt for skuespillerne. Hun er lettet over at ensemblet skånes.

- Vi er et lite ensemble med et vanvittig arbeidspress. Så det er hyggelig at teatersjefen ser at han trenger oss alle. Nå vil vi se framover. Vi skal sette opp færre stykker, men vi skal ikke lage noe fattigmannsteater, sier hun.

Birger Thurn-Paulsen, tillitsvalgt i Film- og teaterteknisk forening, er kritisk til styrets vedtak. - Huset skal fortsatt slankes med 19 årsverk. Da kan vi ikke være fornøyde, sier han.

Det er ennå ikke kjent hvem som til slutt må gå på teatret. Ledelsen fortsetter drøftingene med de ansatte utover i uka. Samtalene med Oslo kommune fortsetter også med tanke på å avklare den negative egenkapitalsituasjonen på teatret. Oslo Nye Teater eier i dag ikke bygningene sine, og har ingen egenkapital.

- De ansatte ba om mer tid for å finne alternativer til oppsigelser. Hvorfor kunne dere ikke innfri det kravet, Kjetil Bang-Hansen?

- Kommunen forlanger å få handlingsplanen raskt, og vi hadde ikke noe annet valg. Når vi reduserer aktiviteten, trenger vi færre folk.

Må ha suksess

- Hvor lenge kan du fortsette som teatersjef hvis du bare har råd til å sette opp garanterte publikumssuksesser?

- Det kan man lure på. Mitt mål er at teatret skal beholde den profilen det har i dag, med satsing på ny, norsk dramatikk og på å trekke nye publikumsgrupper. Vi får se om det går, sier teatersjef Kjetil Bang-Hansen.

PRESSET: Kjetil Bang-Hansen må si opp folk og sette opp færre stykker for å spare 10 millioner kroner årlig på Oslo Nye Teater.