Må stenge Ibsens barndomshjem

SKIEN (Dagbladet): Dørene til Norges mest berømte loft; Henrik Ibsens mørkeloft på garden Venstøp i Skien, må stenge. Fylkesmuseet i Telemark har ikke midler til å holde i gang museumsdriften ved dikterens barndomshjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ibsens Venstøp har holdt åpent som museum siden 1958. Det var hit familien Ibsen flyttet etter at Henriks far, forretningsmannen Knud, gikk konkurs i 1935. Ibsen var da sju år gammel. Det var her ideen til «Vildanden» ble til. Et par steinkast unna renner fremdeles fossen som inspirerte Ibsen da han skrev «Rosmersholm».

Nå forfaller garden. Skal bygningene fra 1815 bevares før forfallet innhenter kulturskatten for godt, må man stenge driften, i det minste fram til år 2000. Maling og sparkling må prioriteres foran drift.

Museumsleder Vibeke Mohr mener kommunens behandling av dikterens barndomshjem er en komplett skandale. 75 000 kroner er summen kommunen har avsett til Ibsens Venstøp. En vits, mener museumsbestyreren:

- Man kan spørre seg hva engelskmennene hadde sagt dersom Shakespeare-museet i Stratford måtte stenge dørene fordi politikerne ikke har bevilget penger til drift og vedlikehold. Det ville skapt ramaskrik over store deler av verden. Ibsens navn er like stort i verdenslitteraturen. Men i lokalpolitisk sammenheng behandles Ibsens Venstøp som en parentes. Det er ganske trist, sier Mohr til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer