Må stenge Ibsens barndomshjem

SKIEN (Dagbladet): Dørene til Norges mest berømte loft; Henrik Ibsens mørkeloft på garden Venstøp i Skien, må stenge. Fylkesmuseet i Telemark har ikke midler til å holde i gang museumsdriften ved dikterens barndomshjem.

Ibsens Venstøp har holdt åpent som museum siden 1958. Det var hit familien Ibsen flyttet etter at Henriks far, forretningsmannen Knud, gikk konkurs i 1935. Ibsen var da sju år gammel. Det var her ideen til «Vildanden» ble til. Et par steinkast unna renner fremdeles fossen som inspirerte Ibsen da han skrev «Rosmersholm».

Nå forfaller garden. Skal bygningene fra 1815 bevares før forfallet innhenter kulturskatten for godt, må man stenge driften, i det minste fram til år 2000. Maling og sparkling må prioriteres foran drift.

Museumsleder Vibeke Mohr mener kommunens behandling av dikterens barndomshjem er en komplett skandale. 75 000 kroner er summen kommunen har avsett til Ibsens Venstøp. En vits, mener museumsbestyreren:

- Man kan spørre seg hva engelskmennene hadde sagt dersom Shakespeare-museet i Stratford måtte stenge dørene fordi politikerne ikke har bevilget penger til drift og vedlikehold. Det ville skapt ramaskrik over store deler av verden. Ibsens navn er like stort i verdenslitteraturen. Men i lokalpolitisk sammenheng behandles Ibsens Venstøp som en parentes. Det er ganske trist, sier Mohr til Dagbladet.

Venstøp drives av stiftelsen Fylkesmuseet i Telemark. - Det er Skien kommune, og ikke Telemark fylke, som må ta skylda for forfallet og stengningen av Ibsens Venstøp. Nå må vi våkne, sier museumsleder Vibeke Mohr til Dagbladet.