Må stole på kurderne

Ingress

Meninger

Det går stadig fra vondt til verre i Irak, og det er ennå lenge til vi får se de endelige kostnadene fra den feilslåtte krigen i 2003, som George W. Bush og Tony Blair ennå forsvarer. Nå rives hele samfunnsveven i Nord-Irak i fillebiter av de hensynsløse «hellige krigerne» i det som før kalte seg Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL). Yezidier og kristne flykter i titusenvis fra sine tusenårige bosteder. Mot yezidiene frykter man folkemord.

President Barack Obama i USA har motvillig godkjent flyangrep mot ISIL dersom den kurdiske hovedstaden Arbil , hvor det er mange diplomater og militære instruktører fra USA, skulle bli truet. I går kom det første angrepet mot ISILs artilleri-stillinger nær byen. Og det kan bli nødvendig å bruke fly for å beskytte sivile. Tyrkia, Iraks regjering og USA har flydd inn mat og vann til de yezidiene og kristne som har flyktet opp i fjellene ved Sinjar.

Obama har det ikke lett. USA øvde opp den irakiske hæren og ga den rikelig med våpen. Men da de islamistiske krigene rykket fram, la de irakiske soldatene på flukt, og store mengder av våpnene er nå i hendene på ISIL. Samtidig ba kurderne om mer moderne og tyngre våpen fra USA, men fikk nei fordi USA ikke ville gjøre statsminister Nouri al- Maliki urolig. Sånn væpnet USA fiendene av den irakiske staten og svekket den eneste styrken som er i stand til å stå imot dem.

Maliki bruker hæren til å forsvare Bagdad og sjia-landet i sør. Hele Nord-Irak ble overlatt til kurdernes Peshmerga-styrke, også områdene i nordvest hvor turkmenere, kristne og yezidier bor. Men de kurdiske soldatene sto for spredt, de klarte ikke å forsvare yezidiene i Sinjar og de måtte også gi opp Qaraqosh, den største kristne byen. Skremte trakk de kurdiske lederne styrkene tilbake for å forsvare sine kjerneområder. ISIL-krigerne står bare 40 kilometer fra Arbil, en halvtime med bil.

De kurdiske lederne tok så tre viktige avgjørelser: De erklærte full krig mot ISIL, de gikk sammen med væpnede kurdere fra Syria og Tyrkia, som de har holdt på armlengdes avstand, om å møte ISIL i grenseområdet mellom de tre landene og de kom på talefot med Maliki og ba om flystøtte fra flyvåpenet. Fra USA får de nå panservern-raketter og ammunisjon. For Obama viser kurderne seg igjen som den eneste partneren man kan stole på i Irak. De er uomgjengelige for alle som vil til noe.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.