Macho-Demi

Det må ha blitt leven i stua da Demi Moore kom hjem uten hår. Kanskje trodde Bruce Willis han møtte seg selv i døra. Demi hadde bare vært på jobb, hun. Som kampsoldat i «G.I. Jane». Og hva sa hun der? «Suck my dick,» sa hun. Grrrgrrr.

Som selvplager i den amerikanske marinens spesialstyrker, løytnant Jordan O\'Neil, sier for så vidt Demi litt til. Ikke altfor mye. Og takk for det. Hun er ingen stor skuespiller. Fysikken er derimot i orden. Såpass skal hun ha.

Barberer hodet

Fernisset over historien det gjelder er kampen for likestilling i den heltemodige, amerikanske marinen. Jordan vil som første kvinne på død og liv gjennomgå ren tortur for å kvalifisere seg som kampsoldat til bruk i sånt som Golfkrigen.

Hun blir hjulpet inn i tjenesten av en slu, kvinnelig senator (Anne Bancroft) og forvandler seg til noe Rambo ville ha måpet over. O\'Neil vil ha seg frabedt forskjellsbehandling. Det er derfor hun forserer piggtrådgjerder som en annen hingst, barberer hodet, sover sammen med gutta og i en skjellsettende scene skifter kjønn, om enn bare verbalt: En grusom sjef legges død med replikken «Suck my dick.» Yeah, baby!

Masochister

Som likestillingstiltak er blodige slagsmål og uendelige ydmykelser omtrent like effektivt som BH-brenning, om ikke mindre. På den annen side er ikke «G.I. Jane» annet enn en actionfilm med en bataljon masochister i hovedrollen, hvorav Demi er den verste. Riktignok fins det ingen ordentlige skurker her, siden den amerikanske marinen per definisjon er helter, som vi alle vet. Den siden av saken er svakt kvalmende, men byr jo også på bøtter av ufrivillig komikk. Hva du ser er en to timers kampøvelse.

Hva verre er: Kamptrening og gjørmebryting så lenge er kjedelig, «the end» høyst forutsigbar. Kjedelig action er fy-fy. Og siden Demi er mot all slags kjønnskvotering, får hun ikke bedre karakter enn la oss si Rambo. Men hun er flott uten hår. Kanskje Bruce jublet.

LIV JØRGENSEN