Macho-masochismen

Du har postkasse, så da vet du det: Joachim og Hedda har nettopp flyttet sammen. I en stor byleilighet fra århundreskiftet. Det er mye som skal kjøpes, bæres og ordnes. Innimellom spiller de sjakk og spiser pizza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ALT ER SOM DET SKAL VÆRE i en norsk møbelbrosjyre beregnet på unge hjembyggere. Siden denne spesielle brosjyren kommer fra Ikea, innretter paret seg i tråd med fornuften, smaken og moralen til den urbane, utdannede middelklassen. Alt er lyst, rent, enkelt, vennlig og utrolig praktisk. Også rollefordelingen i parforholdet følger til punkt og prikke den rådende politiske korrekthet.

Hedda sitter tenksom på hjemmekontoret med føttene på bordet, midt mellom arkitekttegninger og modeller. Joachim studerer en monteringsanvisning fra Ikea som om det skulle vært en rebus fra en annen planet. Han ser ut til å passe bedre på Grünerløkkas barer enn på Blinderns lesesaler. Nesten alle bildene viser en aktiv, driftig, bestemt kvinne, og en passiv, mottakende, assisterende mann. Hun prater, han lytter. Han bærer eskene, hun setter dem på plass oppå hyllene. Den eneste gangen Joachim tar initiativet, stemmes han ned. Hedda ønsker ikke å se Frode Olsen, Steffen Iversen og Tore André Flo posere som «The World's Most Feared Men» over senga. Hun røsker ned plakaten og slår den i hodet på sin dukknakkede, men leende samboer. Den man elsker, erter man. Etterpå sorterer hun motemagasinene sine, mens en resignert fotballfan følger med og smiler. Han er en skikkelig godgutt, Joachim. En myking. Det eneste trekk av klassisk mandighet vi kan spore, er to solide kinnskjegg. I det ikeanske rollespill signaliserer de imidlertid ikke noe barskt, men snarere noe useriøst og rampete i kontrast til Heddas saklige hestehalehår. Hils på den moderne, unge mann: en dott med artige koteletter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer