Macho-myten

- Kom fram fra det falske håret på brystkassa di, Ernest, skrev den amerikanske skribenten og forfatteren Max Eastman i 1937.

Dette var mer enn Ernest Hemingway kunne tåle. Da de to litterære rivalene møttes på sin felles forleggers kontor i New York, rev Hemingway av seg skjorta for å bevise at håret på brystet var ekte.

Nei, han hadde nok ikke brystparykk, Hemingway. Hele sitt forfatterliv opprettholdt han den solide mannsmyten om seg selv. Da han krøp ut av vraket etter flyhavariet i Uganda, var det med en bananklase i den ene hånden og en flaske gin i den andre.

  • Slik står anekdotene i kø om machomannen Hemingway. I Key West, hvor han bodde lenge - med sin andre kone Pauline Pfeiffer, er det en hel industri rundt Hemingway-mytene. «Hard-drinking, hard-loving and hard-working.» Hvis mannen skulle ha drukket og horet så mye som barene i Key West hevder, hadde han ikke fått skrevet ett ord.

Hvor mye bidro han til sitt image? Mye. I intervjuer avfeide han gjerne litt psykologiserende spørsmål. Han ville være tøff, røff og rett fram. Poserte i storviltjaktantrekk, gjerne med en flaske gin og en vakker kvinne som tilbehør.

  • Mytebyggingen av og rundt Hemingway skjedde i en tid hvor knapt noen satte spørsmålstegn ved ytterliggående maskulinitet og råbarskhet. Han døde akkurat i tide, rett før den internasjonale feminismen begynte å røre på seg.

Men om Ernest Hemingway levde et liv som mann med stor M, er det ikke bare menn som har glede av å lese ham. Riktignok svarte flere yngre kvinnelige forfattere her i Dagbladet i forrige uke at de hadde et nokså likegyldig forhold til Hemingway. Men bildet er ikke entydig, Papa appellerer også til kvinnelige lesere. I bøkene hans er det et drag av sårhet som utfyller bildet av ham som mann.

  • Jeg var 19 år da jeg leste «Og solen går sin gang». Da kunne jeg ikke begripe hvorfor disse mennene skulle løpe foran oksene i Pamplona. I dag tror jeg at jeg kan forstå det. Jeg innser også at Hemingway var en stor og viktig leseopplevelse. Man må bare ikke la forfatterens liv og mytene om det stå i veien.
  • De som i dag tror at Ernest Hemingway var en full mann med en skutt løve på ryggen, bør lese «Klokkene ringer for deg». En sterk og innlevende roman fra den spanske borgerkrigen. I den lar han hovedpersonen Robert Jordan ligge og tenke mens han venter på å dø. Noe av det Jordan beklager mest ved å forlate denne verden, er at han aldri mer får gleden av å ta på seg en ren pyjamas og legge seg i rene sengeklær. Det er ikke så veldig macho.