Machoforsvar?

FORSVARET: Vi har ingen toleranse for ideologier med utgangspunkt i «machoidealer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NYLIG TRYKKET Dagbladet en «bekymringsmelding», signert underdirektør Joar Skjevdal, om at de «psykologiske menneskelige aspektene ved ledelse av militære operasjoner» er på vei ut av undervisningen av norske offiserer. Ifølge Skjevdal er en «rigid amerikansk krigerideologi» preget av «machoidealer» i ferd med å vinne fram i Forsvaret. Opplæringen av norske offiserer blir åpenbart i økende grad preget av at «hensynet til kuler og krutt» settes foran opplæring i ledelse med vekt på mellommenneskelige relasjoner. Innlegget avsluttes med en invitasjon til debatt. I første omgang er det behov for en kort oppklaring. Innlegget består av en rekke påstander og karakteristikker som ikke er dokumentert, trolig fordi de ikke lar seg dokumentere.

DEN GRUNNLEGGENDE offisersutdanningen drives av Sjøkrigsskolen, Luftkrigsskolen og Hærens krigsskole i form av et bachelorstudium. Disse tre studiene har én ting felles: Utdanningen som sådan er definert som en lederutdanning, selvsagt med utgangspunkt i de helt spesielle krav som stilles til en militær leder. Som en naturlig følge av dette utgjør trening og programmer for blant annet stressmestring og håndtering av mellommenneskelige relasjoner en betydelig del av utdanningen. Denne siden av opplæringen ved krigsskolene, sammen med andre akademiske og ferdighetsbaserte fag, har for øvrig gjennomgått en markert kvalitetsheving i forbindelse med at utdanningen er blitt akkreditert som et bachelorstudium, med de krav dette stiller til lærerstabens kompetanse og sammensetning og undervisningens innhold og gjennomføring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer