Mack-øl, rullings og Neil Young

Iført rutete skjorte, alene på scenen med munnspill og gitar, åpnet Neil Young festen for alvor med «From Hank to Hendrix» torsdag kveld.

DRAKK NORDNORSK: Den kanadiske rockelegenden Neil Young nøt en Mack øl under konserten på Norwegian Wood festivalen i Oslo torsdag kveld.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
DRAKK NORDNORSK: Den kanadiske rockelegenden Neil Young nøt en Mack øl under konserten på Norwegian Wood festivalen i Oslo torsdag kveld. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

||| Iført rutete skjorte, alene på scenen med munnspill og gitar, åpnet Neil Young festen for alvor med «From Hank to Hendrix» torsdag kveld.

Det er fra «Harvest Moon», utgitt i 1992. Så tok han seg en støyt øl rett fra flaska - og sprang enda 22 år tilbake i tid med «Dont Let It Bring You Down» fra «After The Gold Rush»-albumet anno 1970.

Åpningen er helt annerledes enn på resten av Europa-turneen hittil. Men Neil Young vet hva han gjør, og stemningen ble nærmest sakral blant publikum etter hvert som klassikerne ruller fram. Etter noen låter snakket han for første gang, og fikk folket til å juble med «hows it going?»-spørsmålet sitt.

Deretter tar han fram «Comes A Time» fra 1978, og så «Heart of Gold». Hadde ikke folk jublet før, så stormet det nå. Selv presentasjonen av bandet som fulgte - deriblant av kona hans Peggy - vekker applaus som andre band ville vært mer enn fornøyd med for en hel kvelds innsats.

Aldri har Frognerbadet vært fylt så tidlig på en torsdagskveld, sier veteranene. Og det er ikke rart - her er vi midt i gullgruva, og kan nyte klassiker etter klassiker.


På med strømmen

Da også «Old Man» og «Unknown Legend» var gjennomspilt, kom elgitaren fram og far dro i vei med «Hey Hey My My» fra 1979. Med en tekst som går «Rock and roll is here to stay, Its better to burn out Than to fade away» - så forsvant det sakrale, og 63-åringen rocket Frognerbadet for alvor.

MANGE GAMLE LÅTER: På Neil Youngs settliste i Frognerbadet i kveld. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MANGE GAMLE LÅTER: På Neil Youngs settliste i Frognerbadet i kveld. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Blant publikum sto det et knippe musikere, som alle hadde sin ting å si om Neil Young. Blant dem Lars Håvard Haugen, som så Neil Young for første gang i Oslo Spektrum i august i fjor.

Nå måtte Hellbillies-gitaristen bare se ham en gang til, sier han til NTB: - Det var fantastisk, med alle de fantastiske låtene hans. Det er hele uttrykket der som gjør ham til en stor artist, mer enn gitarspillingen hans for meg.

- Neil Young er en legende, og det låter vakkert. Legendarisk vakkert, derfor er jeg her, sier Paal Flaata.

- Jeg liker at han har hatt tendens til å fornye seg, til å utforske nye ting, sier Martin Hagfors.


Nok å ta av

Blant dem som på forhånd hadde vært spent på hva han ville spille, var Lars Lillo-Stenberg, som på forhånd hadde fulgt på rapporter fra Neil Youngs konserter i Europa fram mot Oslo-datoen.

PUBLIKUM: Cowboyhatter og rullings må til når Neil Young skal spille på Norwegian Wood.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
PUBLIKUM: Cowboyhatter og rullings må til når Neil Young skal spille på Norwegian Wood. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Jeg har fulgt med hver dag. Han har hatt en stamme med sanger som han har holdt seg til, og så skiftet ut 4-5 andre i tillegg, sa Lillo-Stenberg til NTB på forhånd.

Også i Oslo holdt Neil Young seg til en viss kjerne av sanger. Men hva gjør en låtskriver og artist som har så mye å ta av?

Her kom «Mansion On The Hill», «Pocahontas», «Words», og stadig gamle kjenninger, mens også værgudene samarbeidet og holdt igjen regnskyene - så kvelden ble den perfekte festivalstart. (NTB)


Les mer om Neil Young og Norwegian Wood-festivalen i Dagbladet i morgen!

NØT OPPVARMINGSBANDET: Publikum nøt konserten til Lars Lillo Stenberg som varmet opp for Neil Young i Oslo torsdag kveld.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
NØT OPPVARMINGSBANDET: Publikum nøt konserten til Lars Lillo Stenberg som varmet opp for Neil Young i Oslo torsdag kveld. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer