«Mad Men» kritiseres etter økt sigarettsalg

Solgt 10 milliarder flere røykpakker siden programmet startet.

FÅR KRITIKK: Den populære TV-serien «Mad Men» kritiseres for å glamorisere røyking. Sigarettmerket Lucky Strike, som spiller en stor rolle i suksesserien, har nylig offentliggjort tall som viser at sigarettsalget har økt fra 23 milliarder pakker i 2007, da «Mad Men» hadde premiere, til 33 milliarder i 2012. Foto. Scanpix
FÅR KRITIKK: Den populære TV-serien «Mad Men» kritiseres for å glamorisere røyking. Sigarettmerket Lucky Strike, som spiller en stor rolle i suksesserien, har nylig offentliggjort tall som viser at sigarettsalget har økt fra 23 milliarder pakker i 2007, da «Mad Men» hadde premiere, til 33 milliarder i 2012. Foto. ScanpixVis mer

(Dagbladet): Antirøyk-aktivister raser mot den prisvinnende TV-serien «Mad Men» etter at tobakk-selskapet British American Tobacco offentliggjorde sine salgstall for 2012.

Økt med 10 milliarder I «Mad Men», som er satt til 1960-tallet, røyker rollekarakterene mye og ofte, og reklamebyrået serien handler om arbeider med sigarettmerket Lucky Strike.

Programmet har lenge blitt kritisert for sin hyppige bruk av sigaretter og alkohol, men har blitt forsvart med at dette var typisk for 60-tallet. Nå ser det imidlertid ut til at det kan bli enda mer bråk rundt rollekarakterenes usunne vaner etter at tobakk-selskapet British American Tobacco la ut sine salgstall for 2012.

«Mad Men» hadde premiere i 2007, og ifølge The Telegraph har salget av sigarettmerket Lucky Strike, eid av British American Tobacco, økt med 10 milliarder pakker fra det året programmet startet til 2012, noe som får antirøyk-aktivister til å rase.

Påvirker seerne Administrerende direktør i «The British Lung Foundation», Penny Woods, sier til The Telegraph at det lenge har blitt mistenkt at mange begynner å røyke fordi de synes det er «kult»:

- Det er mulig at programmer som Mad Men, hvor suksessfulle menn i dress kjederøyker gjennom hele serien, er med på forsterke det inntrykket.

Woods legger til at hun synes det ville vært svært forstyrrende om glamoriseringen av røyking på TV skulle virke motvirkende på alle de tiltakene som er gjort for å kutte ned på antall røykende i Storbritannia.

KJEDERØYKER: Det er ikke ofte rollekarakterene i «Mad Men» er å se uten en sigarett eller drink i hånda. Foto: Scanpix
KJEDERØYKER: Det er ikke ofte rollekarakterene i «Mad Men» er å se uten en sigarett eller drink i hånda. Foto: Scanpix Vis mer