Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«The Handmaid's Tale»

«Mad Men»-stjerna om den kliniske sex-scenen: - Det er den rareste scenen jeg har gjort i min karriere

Elisabeth Moss forteller om rollen som sexslave i den dystopiske HBO-serien «The Handmaid’s Tale».  

TJENERINNER: «The Handmaid’s Tale», Margarets Atwoods dystopi fra 1985, er blitt TV-serie. Video: Hulu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere «Mad Men»-stjerna spiller Offred, en såkalt «handmaid» (kvinnelig tjener, journ. anm.), i den ferske HBO-serien «The Handmaid's Tale».

Serien er basert på Margaret Atwoods dystopiske roman med samme navn som kom ut i 1985.

Romanen og serien handler om et framtidig amerikansk samfunn styrt etter kristenkonservative og kvinnefiendtlige lover. Ifølge Dagbladets anmelder Marie L. Kleve viser «The Handmaid's Tale» abortmotstanden i sin ekstreme ytterlighet.

Kleve har i sin anmeldelse gitt serien terningkast fem og skriver i sin anmeldelse:

«Historien er god, og det litterære opphavet intet mindre enn fantastisk».

Spiller sexslave

I et intervju med The Independent forteller Moss om sin rolle som Offred, en fanget sexslave.

Offred het June før revolusjonen i dette fremtidssamfunnet. Hun var gift og hadde en datter. Etter revolusjonen måtte hun bo hos en av diktaturets kommandører.

I dette samfunnet er dødfødsler og tall på aborter skyhøye. I og med at Offred fortsatt kan få barn må hun ligge med kommandøren én gang i måneden for å bli gravid og føde hans barn.

I en av scenene i serien ligger Offred på sengen i kommandørens og konas soverom. Hun har hodet i fanget til Yvonne Strahovski, som spiller rikmannsfruen Serena Joy. Serena holder henne fast mens ektemannen, spilt av Joseph Fiennes, kommer inn for å ligge med Offred.

Sexscenen blir beskrevet som rar, klinisk og forstyrrende.

Uhyggelig opplevelse

- Det er den rareste scenen jeg har gjort i min karriere, sier Moss.

Overfor Independent sammenlikner skuespilleren scenen med en voldtekt.

- Dette er ikke sex med samtykke. Det var viktig for oss å gjøre scenen klinisk. Vi holdt ikke tilbake, men det var ingenting som gjorde scenen sexy eller sensuell. Den var heller merkelig og forferdelig. Tro meg: dette var ingen hyggelig opplevelse for noen av oss.

Moss beskriver videre fremtidssamfunnet som et mareritt.

Under arbeidet med serien fikk Moss mulighet til å bli kjent med forfatter Atwood, som i dag er miljøaktivist i en alder av 77 år.

Moss spurte Atwood hvordan samfunnet kunne fjerne kvinners rettigheter. Hva ville blitt det første sykdomstegnet? Hvorpå Atwood hadde svart at det hadde startet med å fjerne kvinners rettigheter til sine egne bankkontoer, noe som også skjer i begynnelsen av tv-serien.

- Det starter med at kvinner ikke lenger kan bruke sine bankkort, så blir de fratatt jobbene sine og barna deres blir gitt bort. Når man gir enkelte mennesker for mye makt og det ikke finnes noe ordentlig system kan kvinner miste alt, sier Moss.