Madonna dumper platebransjen

Jan Omdahl om plateselskapenes tyngste uke.

(Dagbladet.no): I går kalte jeg det en mørk dag for platebransjen da Radiohead åpnet salget av sitt nye album «In Rainbows» direkte på nettet - uten at et plateselskap ser en eneste krone.

Hva skal man da si om dagens nyhet om at Madonna etter en langvarig konflikt gir plateselskapet Warner på båten, og i stedet signerer en kontrakt verdt 650 millioner kroner med konsertpromotoren Live Nation - en kontrakt som også inkluderer utgivelsen av Madonnas tre neste plater?

DET BEGYNNER å bli en trend, dette: Først var det Prince som brøt med Warner og tok kontrollen med sine egne utgivelser på plate og nett. Nine Inch Nails har gjort det samme, og etter salgssuksessen til Radiohead vurderer band som Oasis og Jamiroquai etter sigende også å droppe plateselskapene sine, og i stedet selge musikk direkte til fansen.

Når et av verdens mest respekterte og nyskapende rockeband og verdens mest innflytelsesrike kvinnelige popstjerne i løpet av to dager sier takk og farvel til platebransjen, er det dramatisk.

Det er et tydelig signal om at toneangivende artister ikke lenger mener seg tjent med et avhengighetsforhold til selskaper med forretningsmodell og strategisk forståelse tilpasset en hundre år gammel, fysisk distribusjonsmodell.

DET ER OGSÅ et tegn på at andre miljøer i musikkindustrien er kraftig på offensiven. Både konsertarrangører, eventselskaper og managementselskaper forsøker å spise seg inn på større deler av den musikalske verdikjeden, i en tid da inntektspotensialet fra platesalget er fallende.

Her hjemme er innflytelsesrike Morten Andreassen og hans Unit Management et eksempel på et selskap som jobber etter denne strategien. Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen og hans Playroom gjør det samme.

Som min kollega Sven Ove Bakke har påpekt, forsøker også plateselskapene å ta en bredere posisjon gjennom mer altomfattende artistavtaler.

FARVEL TIL WARNER: Madonna gjør som Prince, Radiohead, Nine Inch Nails og flere andre - hun dumper plateselskapet sitt. Det begynner å bli en trend, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX
FARVEL TIL WARNER: Madonna gjør som Prince, Radiohead, Nine Inch Nails og flere andre - hun dumper plateselskapet sitt. Det begynner å bli en trend, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer

Det blir neppe enklere nå som giganter som Radiohead og Madonna har vendt platebransjen ryggen.