«Madonna på sitt beste er som å elske med kondom»

Dagbladet har ikke alltid elsket Madonna.

EN SALGSVARE?: Det mest geniale ved Madonna er hennes salgsfremmende kurver, skrev Torgrim Eggen. I 1985. FAKSIMILE: DAGBLADET
EN SALGSVARE?: Det mest geniale ved Madonna er hennes salgsfremmende kurver, skrev Torgrim Eggen. I 1985. FAKSIMILE: DAGBLADETVis mer

(Dagbladet.no): Man kan si hva man vil, men Madonna anno 2009 blir tatt på alvor. 50-åringens status som artist, moteikon og feministforbilde blir viet mye plass i de fleste medier før 50-åringens første konsert i Norge tirsdag.

Men for mange av de samme mediene har Madonna historisk sett vært en problematisk figur å forholde seg til. Et dypdykk i Dagbladets klipparkiv viser at en moralsk forarget og kritisk holdning til artisten lenge var normalen.

I 1986 slaktet vi for eksempel «True Blue», som i dag regnes som en av Madonnas beste plater.

I anmeldelsen plasserer anmelder Karin Westrheim artisten i en tidstypisk kontekst:

- Hun har flere av de egenskapene en pop-artist må ha for å innta veggene på både pike- og gutteværelset. «Åh, du deilige kvinne», tenker guttemannen og kryper under dyna. Og småpikene tar på seg korte skjørter, trange gensere og maler munnen stor og rød, mens far og mor hyler i kor om at «du ser ut som ei...!»

Handler ikke om musikk
Westrheim - som nå jobber i Miljøverndepartementet - ler når hun får sitatet opplest. Men hun står fremdeles for hvert ord.

- Hun har jo ikke noe egenartet musikalsk uttrykk. Prosjektet hennes handler om helt andre ting, for eksempel kropp og forretninger, sier Westrheim til Dagbladet.no.

Tore Neset var fast ansatt i Dagbladet i 14 år, og hadde populærkultur som spesialområde. Heller ikke han var udelt positiv til alt som hadde med Madonna å gjøre. Ta for eksempel følgende punchline fra anmeldelsen av «Like a Virgin» (1989):

SLAKTET: Nok en syngedame, mente Karin Westrheim om «True Blue». I ettertid har plata blitt geniforklart.
SLAKTET: Nok en syngedame, mente Karin Westrheim om «True Blue». I ettertid har plata blitt geniforklart. Vis mer

- Å høre på Madonna kan også denne gangen sammenliknes med å elske med kondom - i beste fall. I verste fall like frustrerende som et avbrutt samleie.

Henfalt til moralisme
Neset - som i dag er redaktør i IT-avisen - sier det var mange i kulturavdelingen i Dagbladet som rynket på nesen da Madonna kom, og som helst ville forbigå hele dama i stillhet.

- De som satt på desken, og så hvor populært dette stoffet var, innså etter hvert at vi måtte forholde oss til henne selv om det dreide seg om et kommersielt fenomen. Men man slet veldig med hvordan man skulle nærme seg dette journalistisk. Det ble fort veldig moralsk, sier Neset til Dagbladet.no.

I kategorien moralsk kan kanskje en artikkel om Madonnas helsevaner, fra august 1987, plasseres. Her blir det stilt spørsmål ved at Madonna ikke spiser kjøtt, fisk eller melkeprodukter. Redaktør Judith Willis i slankebladet Slimmer var kritisk til dette, og til at Madonna brukte tid på jogging.

«Willis har heller ingen tro på jogging. En 20 minutters spasertur daglig vil holde mennesker i form, og vil man ha mer mosjon så er sykling og svømming bedre for kroppen enn heseblesende jogging», heter det i artikkelen.

- Gjør slikking vakkert
på 90-tallet ble Madonna-dekningen trappet kraftig opp, og også flere positive stemmer slapp til. Tore Neset ga for eksempel platen «Erotica» en femmer da den kom i 1992.

«Hun gjør slikking til noe vakkert (hvilket det jo er) når hun sammenlikner med en romantisk middag for to, og kaller sin nytelses sentrum det mest presise hun kan: Stedet der alt begynner», heter det i anmeldelsen.

BEKYMRINGER: Å jogge er ikke nødvendig, 20 minutters gange er tilstrekkelig slo vi fast i 1987.
BEKYMRINGER: Å jogge er ikke nødvendig, 20 minutters gange er tilstrekkelig slo vi fast i 1987. Vis mer

- Madonna har brukt sin posisjon til å si ting, politisk og kanskje særlig kjønnspolitisk, som har gjort henne til en veldig interessant figur. I tillegg har hun evnet - i hvert fall inntil nylig - å pakke dette inn i veldig tidsriktige lydbilder, sier Neset til Dagbladet.no i dag.

Sparket i skrittet
Men også på 90-tallet var det den kritiske dekningen av Madonna som ble viet mest spalteplass.

Katrine Sæverud anmeldte Madonnas konsert i Gøteborg i 1990, under tittelen «Konsert-sjokket». Hun var åpenbart bekymret over dansernes ve og vel.

«Madonna sjokkerte, men sjokket gikk over i vemmelse da hun simulerte å sparke to av sine krypende dansere i skrittet», skrev hun.

Senere samme år ble det bråk da NRK Dagsrevyen bestemte seg for å vise utdrag av videoen «Justify My Love». KrFs Jon Lilletun raste, i en artikkel signert Fredrik Skavlan.

- Videoen er simpelthen bare... ja, kropp, utbrøt en forskrekket Lilletun.

Geniale kurver
Dagbladet har også gjort en rekke forsøk opp gjennom årene på å analysere fenomenet Madonna. Torgrim Eggen ga i 1985 MTV æren for damas suksess.

BRÅK: Dagbladet-journalist Fredrik Skavlan kunne rapportere om politiske reaksjoner da et klipp fra «Justify My Love»-videoen ble vist på Dagsrevyen.
BRÅK: Dagbladet-journalist Fredrik Skavlan kunne rapportere om politiske reaksjoner da et klipp fra «Justify My Love»-videoen ble vist på Dagsrevyen. Vis mer

- Madonna er oftest sett i kreasjoner som er utringet nedenfra slik at de salgsfremmende kruvene skal komme til sin rett. Heri ligger hennes geni, skrev Eggen.

Sissel Beneche Osvold lot, som så mange andre, seg forvirre av Madonnas mange ulike budskap, i en kommentar fra 1991:

«Begrepet Madonna har jeg lenge hatt problemer med å forholde meg fornuftig til. I dag er hun et begrep for en hel verden. Ikke som popstjerne, men som imageskaper, et sterkt kvinnesymbol. Mitt problem er at jeg ikke får fatt i hva hun symboliserer».

Da var det enklere for Dagbladet-veteran Tom Stalsberg, som totalslaktet «Bedtime Stories» i 1994:

«Madonna søker ro og harmoni - etter å ha vært en slags moteriktig sjokkartist siden gjennombruddet - og fred skal hun mer en gjerne få. Hun ber om det og fortjener å få knipe igjen sjelens skamlepper», skrev Stalsberg.

MYE SEX: Skandalene på 90-tallet ble behørig dekket. Men flere plater og konserter fikk også gode kritikker.
MYE SEX: Skandalene på 90-tallet ble behørig dekket. Men flere plater og konserter fikk også gode kritikker. Vis mer