«Madonna redder ikke Afrika ved å adoptere barn»

To nigerianske forfattere mottar litterære priser denne uka. Den yngste benytter anledningen til å refse Vestens bilde av Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den nigerianske forfatteren Chinua Achebe ble i dag tildelt den internasjonale Bookerprisen verdt 737 520 norske kroner, eller 60 000 britiske pund.

Internasjonale priser i nyhetsbildet

Den internasjonale sideprisen av Bookerprisen, Man International Booker Prize, gis annethvert år til en nålevende forfatter som har bidratt til den internasjonalt kjente litteraturen.

Ismail Kadaré var prisens første vinner i 2005, og Chinua Achebe er med dette nummer to.

Chimamanda Ngozi Adichie er en annen nigeriansk forfatter som nylig ble tildelt en større internasjonal pris, Orangeprisen, for «Half of a Yellow Sun».

Prisen gis hvert år til kvinnelige engelskspråklige forfattere, og Zadie Smith er tidligere vinner.

- For 50 år siden begynte jeg å skrive min første roman. Det er vidunderlig å høre at mine samtidige har sett på verkene jeg har satt sammen de siste 50 årene og tenkt at de fortjener denne viktige æren. Jeg er takknemlig, sier Achebe ifølge en pressemelding.

Sitt Afrika

Achebe er mest kjent for debutboka heter «Things Fall Apart», og skriver først og fremst om afrikansk politikk, Afrika før og under kolonialiseringen, og vestens bilde av Afrika.

Slik går det en tråd fram til Chimamanda Ngozi Adichie, den ferske vinneren av Orangeprisen, som med sine bøker «vil vise vesten det Afrika de ikke ser», ifølge et intervju i The Guardian.

Adichie brukte anledningen til å kritisere vestlige kjendiser for det hun mener er et forenklende Afrika-engasjement:

- Det jeg syner er problematisk er at når for eksempel Madonna adopterer et afrikansk barn, tenker vi at hun redder Afrika. Det er ikke så enkelt. Du må gjøre mer enn å dra dit og adoptere barn eller vise oss bilder av barn med fluer i øynene. Det forenkler Afrika. Hvis du baserte deg på media ville du tro at alle i Afrika sulter til døde, og det er jo ikke tilfellet, så det er viktig å bruke tid på det andre Afrika, sier hun i intervjuet.

En bemerkelsesverdig mann

VIL VISE DET ANDRE AFRIKA:
Den ferske Orangepris-vinneren Chimamanda Ngozi Adichie er inspirerta av dagens prisvinner, Chinua Achebe. Foto: SCANPIX
VIL VISE DET ANDRE AFRIKA: Den ferske Orangepris-vinneren Chimamanda Ngozi Adichie er inspirerta av dagens prisvinner, Chinua Achebe. Foto: SCANPIX Vis mer

Achebe ble født i 1930, utdannet seg i Nigeria før han begynte å jobbe i nigeriansk kringkasting i 1954, et fag han i 1956 studerte i London. I 1967-1970 jobbet han for et uavhengig Biafra.

Achebes mest kjente verk er «Things Fall Apart» fra 1958, «Mønsteret rakner» på norsk, som av Bokklubben kåret til verdens tredje beste bok under kåringen av Verdensbiblioteket. Boka har solgt ti millioner eksemplarer verden rundt og er oversatt til 50 språk, noe som gjør Achebe til den mest oversatte afrikanske forfatteren gjennom historien.

- Med «Things Fall Apart» og hans andre bøker om Nigeria skapte Chinua Achebe den moderne afrikanske romanen, sier litteraturprofessor Elaine Showalter, som sitter i juryen.

Med henne i juryen sitter den sørafrikanske forfatteren Nadine Gordimer og Colm Tóibin.

Inspirerer de unge

- Hans tidlige arbeider gjorde ham til faren for moderne afrikansk litteratur som en integrert del av verdenslitteraturen, sier Gordminer.

Hun mener bøkene hans er en syntese av den psykologiske romanen, James Joyces «stream-of-consciousness» og postmoderne sekvensbrudd.

Orangeprisvinneren Chimamanda Ngozi Adichie oppgir også at hun er inspirert av Achebe:

- Han er en bemerkelsesverdig mann. Forfatteren og mannen. Han er slik jeg synes forfattere burde være.

LES OGSÅ:

SKAPTE DEN MODERNE AFRIKANSKE ROMANEN: Chinua Achebe er tildelt den internasjonale Bookerprisen for sitt forfatterskap. Achebe er også professor i engelsk litteratur, og reist verden rundt som gjesteforeleser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer