Madonna - «God Control»

Madonna skytes i «forstyrrende» musikkvideo

- Får dette deg til å føle deg dårlig? Bra, sier popstjerna.

PROVOSERER: I sin åtte minutter lange musikkvideo «God Control» har Madonna iscenesatt skytescener fra en nattklubb. Det får flere til å reagere. Vis mer

Mens enkelte artister lar budskapet i kunsten være åpent for tolkning, legger ikke Madonna mye imellom i sin nye musikkvideo «God Control».

Poplegenden (60) sender tydelige spark i retning USAs omstridte våpenpolitikk, og viser blant annet grafiske bilder av skyteepisoder på en nattklubb.

I videoen ser vi skuespillere - inkludert Madonna selv - som blir skutt ned på dansegulvet. Vi får også se framstillinger av kulehull og blodige skader.

  • «God Control» er en av låtene på «Madame X», Madonnas nye album. Les anmeldelse her.

Videoen ble publisert onsdag, og har oppnådd nærmere to millioner avspillinger på kort tid.

I introen til musikkvideoen advarer Madonna mot innholdet i videoen: «Historien du nå skal få se er veldig forstyrrende. Den viser grafiske scener med væpnet vold. Men det skjer hver dag. Og det må få en slutt.»

- Dypt forstyrrende

Nattklubb-scenene sender tankene til Orlando-skytinga i 2016, da Omar Mateen skjøt og drepte 49 mennesker på Pulse, en nattklubb for homofile.

Patience Carter overlevde Pulse-massakren. Hun reagerer på Madonnas nye musikkvideo, skriver BBC.

Den britiske rikskringkasteren siterer Carters Twitter-konto, der hun skriver at hun ikke klarte å se mer etter 45 sekunder.

«Det er så mange kreative grep som kunne blitt tatt for å skape bevissthet rundt våpenkontroll. Ofrene for disse masseskytingene burde alltid bli tatt i betraktning.

Jeg applauderer forsøket, men jeg synes det er dypt forstyrrende.», skriver Carter, som er direktør for Gun Violence Survivors Foundation.

Etterlyser dialog

En annen Pulse-overlevende, Brandon Wolf, sier til TMZ at han setter pris på hva Madonna forsøker å få til med «God Control».

Samtidig reagerer Wolf på at popstjerna ikke har tatt kontakt med overlevende eller etterlatte i forbindelse med videoen, verken for å få innspill eller vurdere hvordan videoen vil kunne påvirke dem.

Han opplever også at videoen assosierer såpass kraftig til Pulse-skytinga at Madonna burde anerkjent det på noe vis, eller hedret de 49 menneskene som ble drept.

Bekymret for barna

Madonna har ikke respondert direkte på kritikken fra Carter og Wolf.

Overfor CNN gir hun følgende svar til seere som reagerer på den grafiske volden i videoen:

- Dette er det som skjer når mennesker skyter.

Madonna tar også videoen i forsvar i et intervju med People.

- Det å se virkeligheten og brutaliteten får deg til å våkne. Dette skjer faktisk. Det er slik det ser ut. Får dette deg til å føle deg dårlig? Bra, da vil du kanskje gjøre noe med det.

Seksbarnsmoren forteller videre at hun bekymrer seg for egne barns trygghet når hun sender dem på skolen, og beskriver væpnet vold som det største problemet i USA akkurat nå.

- Jeg har fått nok, sier Madonna, som i musikkvideoen oppfordrer fansen til å støtte en rekke organisasjoner som går inn for å forhindre væpnet vold.

Låtens tittel «God Control» kan tolkes som et ordspill på «gun control», som handler om en strengere regulering av tilgang til våpen.

Ifølge People blir om lag 100 amerikanere drept med skytevåpen hver dag, og hundrevis blir skutt og skadet.

TAR OPPGJØR: Emma Gonzalez har vært en av de mest fremstredende i demonstrasjonene mot våpenlovene i USA. 18-åringen overlevde skoleskytingen i Florida i februar. Video: CNN Vis mer

Svensk regissør

Det er svenske Jonas Åkerlund som har regissert den kontroversielle musikkvideoen.

Åkerlund og Madonna har samarbeidet i en årrekke. Duoen vant Grammy i 1998 for musikkvideoen til «Ray of Light». og i 2009 vant de ny pris, da for DVD-en «The Confessions Tour».

Åkerlund står bak Mayhem-filmen «Lords of Chaos», som fikk en femmer i Dagbladet.