«Madonna» solgt for 8,2 millioner

Men flere av kveldens dyreste Munch-verk står usolgte

 STORE SUMMER: For 8,2 millioner kroner fikk et sjeldent velholdt grafisk litografi av Munchs «Madonna» i går ny eier.   Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STORE SUMMER: For 8,2 millioner kroner fikk et sjeldent velholdt grafisk litografi av Munchs «Madonna» i går ny eier. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det var rettet mye oppmerksomhet og høye forventninger til kveldens Munch-auksjon i Oslo. Størst forventninger hadde kveldens auksjonarius, Hans Richard Elgheim, til et sjeldent velholdt litografi av «Madonna».

Munch-trykket var taksert til mellom 5-7 millioner kroner, men ble solgt for hele 8,2 millioner kroner.

Det er ingen som vet hvor mange litografier det finnes av det velkjente Munch-maleriet. Dette var derimot kjent som et litografi i spesielt god stand, ifølge auksjonarius Hans Richard Elgheim.

- Ja, dette er et eksepsjonelt eksemplar, og er kveldens høydepunkt, forteller Elgheim.

I 2007 gikk et «Madonna»-litografi av Munch for 7 millioner, og da ved Grev Wedels Plass auksjoner. På samme auksjon ble det satt verdensrekord for pris på trykk, da et litografi av Munchs «Vampyr II» gikk for 11,8 millioner kroner.

Rekordstor auksjon - Vi har arrangert Munch-auksjon hvert år siden år 2000. I år har vi to fordi han er 150 år, en i dag og en på hans bursdag, 12. desember, forteller Elgheim.

Auksjonen i dag var rekordstor for Grev Wedels Plass Auksjoner.

- Vi har aldri holdt en større Munch-auksjon før, forteller Elgheim.

Mye usolgt Det var 41 verk som skulle under hammeren i kveld. De var i forkant av auksjonen taksert til en samlet verdi på mellom 40-50 millioner kroner.

Og selv om det er størst interesse rundt litografiet av «Madonna», ble det lagt ut oljemalerier i kveld som var taksert til en langt høyere pris.

Kveldens høyest takserte maleri, oljemaleriet «Høstarbeid ved drivhuset», var taksert til mellom 8 og 10 millioner. Det ble stående usolgt. Det ble også oljemaleriet «Fjordlandskap», med en startpris på 5 millioner. Oljemaleriet «Det røde hus» blir, med forbehold om at kjøper aksepterer salgspris, solgt for 4 millioner, 1 million under startpris.

EN ATTRAKTIV KVINNE: Edvards Munchs mystiske «Madonna» ble onsdag solgt for 8,2 millioner kroner under en auksjon i Oslo.   Foto: Grev Wedels Plass auksjoner AS
EN ATTRAKTIV KVINNE: Edvards Munchs mystiske «Madonna» ble onsdag solgt for 8,2 millioner kroner under en auksjon i Oslo. Foto: Grev Wedels Plass auksjoner AS Vis mer