Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Madonna støtter Vaginaopprør

... og Putins verste fiende kaller rettssaken «inkvisitorisk»

GAMMEL KJENNING: Tidligere Yukos-direktør Mikhail Khodorkovsky har sittet i samme glassbur som Pussy Riot gjør nå. Han ytrer sin støtte til pønkejentene. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
GAMMEL KJENNING: Tidligere Yukos-direktør Mikhail Khodorkovsky har sittet i samme glassbur som Pussy Riot gjør nå. Han ytrer sin støtte til pønkejentene. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

Kulturelle giganter har strømmet til for å vise sin støtte siden pønkejentene i Pussy Riot ble satt på tiltalebenken.

Pet Shop Boys, Pete Townsend fra The Who, Corinne Bailey Rae og Jarvis Cocker er blant de britiske artistene som skrev under på et opprop forrige uke.

Patti Smith var veldig opptatt av jentene da hun snakket med Dagbladet i forrige uke.

Peter Gabriel, Sting og Red Hot Chilli Peppers-vokalisten Anthony Kiedis har også vist sin støtte, melder The Guardian.

Heftig spekulasjon I dag har selveste Madonna gått ut og sagt han hun mener det som skjer med pønkejentene er «urettferdig», siden hun «støtter ytringsfriheten».

- Jeg håper de ikke må sitte syv år i fengsel, det ville være en tragedie, sier hun til nettstedet Dailymotion.

Samtidig med uttalelsene spekuleres det vilt i om Madonna vil komme med en støtteerklæring når hun spiller i Moskva i morgen. Det vil i så fall sammenfalle fint med domsavsigelsen, som er ventet å komme i løpet av uka.

Turneen er allerede kjent for å være provoserende - Madonna har kalt showet «MDNA» (til forveksling likt dopet MDMA) og bruker en kalasjnikov på scenen.

Inkvisitorisk rettsak Den tidligere Yukos-direktøren - og Vladimir Putins verste fiende - Mikhail Khodorkovskij beskrev situasjonen i enda glattere ordelag på bloggen sin i dag.

- Ordet «rettsak» er bare dekkende her i den betydning det ble gitt av inkvisitørene fra middelalderen.

Tropefisk i glassbur Rettsal nummer 7 er et kjent sted for den fengslede oljemagnaten - glassburet jentene nå sitter bak ble laget spesielt for ham under rettsaken mot ham. I og med at Khodorkovskij har vært gjennom en meget lik prosess som den pågående, går han videre til å beskrive i detalj hvordan behandlingen føles på kroppen.

Ikke ulikt den kjente opposisjonelle Aleksandr Solsjenitsyn, som vant en nobelpris for beskrivelsen av sine opplevelser i Gulag-fengslene.

- Om sommeren føler du deg som en tropisk fisk i glassburet - det er varmt, og luften fra ventilasjonsanlegget i rettsalen sirkulerer ikke gjennom glasset. Det var trangt for meg og min medsammensvorne. Jeg kan ikke forestille meg hvordan de tre stakkars jentene får plass der sammen, skriver han.

DRAR EN PATTI SMITH?: Det spekuleres i om Madonna vil støtte Pussy Riot under konserten sin i Moskva i morgen. Foto: MIKHAIL METZEL / AP PHOTO / NTB SCANPIX
DRAR EN PATTI SMITH?: Det spekuleres i om Madonna vil støtte Pussy Riot under konserten sin i Moskva i morgen. Foto: MIKHAIL METZEL / AP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

En annen ting Khodorkovskij «ikke forstår hvordan jentene kan takle» er de 11 timer lange rettsmøtene.

- Jeg har lest om hvordan dommeren har nektet forsøk på å redusere tidsrammen for rettshøringene, og at hun har nektet å ringe etter ambulanser.

OL distraherer Khodorkovskij mistenker at rettsvesenet er interessert i å få rettssaken unnagjort før OL er over, «mens verdens massemedia er opptatt med andre ting, så den skammeligheten som skjer hos oss ikke får like mye oppmerksomhet».

- Den skammeligheten som ligger i at en stor nasjon - en nasjon av verdenskjente humanister og vitenskapsmenn - gjør helomvending og blir en tilbakeliggende, asiatisk provins.

Bønnene hans kan ha blitt hørt, ironisk nok midt oppi OL-sirkuset. Under et intervju i London sist uke ga president Putin sterke signaler om at han ønsker seg en mild dom.

- Jeg synes ikke de skal dømmes for strengt for dette, sa presidenten ifølge NTB.

SUBTIL AVSTRAFNING: Slik beskriver Khodorkovsky forholdene bak glassburet i rettsal 7 i Moskva. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / NTB SCANPIX
SUBTIL AVSTRAFNING: Slik beskriver Khodorkovsky forholdene bak glassburet i rettsal 7 i Moskva. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / NTB SCANPIX Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media