Madonnas kraft

Madonna ble historiens første sexsymbol med makt over penger, produksjon og reproduksjon.

Hva klarer man å ta på stående fot? Velg ut fem kvinner du mener har forandret verden. Dette ba bladet til hjelpeorganisasjonen CARE om. Vi som ble spurt, hadde tenkt nokså likt. Gro Harlem Brundtland og Astrid Lindgren gikk igjen. Også Hillary Clinton, Margaret Thatcher, Indira Gandhi og Mor Teresa. Men to av oss hadde valgt noe helt annet, både likestillingsdirektør Ingunn Yssen og jeg hadde valgt sangeren, artisten og popikonet Madonna.

  • Hva er det som gjør Madonna fortjent til en plass blant så mange moderlige og velmenende kvinner? Hun er ingen idealist, men en beinhard forretningskvinne og merkevarebygger. Hun har gått på tvers av alle båser for godt og dårlig, har kollidert med tradisjonell feminisme og har filleristet innholdet i begrepet sexsymbol. Det er nettopp poenget. Hun har valgt sin egen rolle og suverent gjennomført den, i stadig nye versjoner.
  • Før Madonna var avkledde kvinner synonymt med underdanighet og offerrolle. Å vise fram kroppen var en måte å demonstrere kvinnelig underkastelse. Sexsymbolet hadde ingen annen makt enn å lokke menn til seg. Etter bruk var hun bare til å kaste. Marilyn Monroe hadde ingen egen makt. Det var mennenes blikk som ga henne innflytelse. Marilyn var sexy, men også hjelpeløs, avhengig og usikker. Madonna snudde opp ned på dette. Hun internaliserte det mannlige blikk, grep makten og iscenesatte seg selv. Slik ble hun historiens første sexsymbol med makt over penger, produksjon og reproduksjon.
  • Madonna har alltid tiltatt seg fordelene i mannsrollen. Biografen J. Randy Taraborelli forteller at hun i ungdomsårene i New York levde på samme måte som beatforfatteren Jack Kerouac. Han hadde alltid for hånda en snill kvinne som sørget for ham. Madonna holdt seg med menn som ga henne bolig og penger, alle vel vitende om å bli droppet så snart en ny mann dukket opp.
  • Å ha kraft til å forandre verden er ikke det samme som å være et ideal. Margaret Thatcher var en reaksjonær politiker, men gudhjelpe, hun hadde styrke til å endre.
  • Madonna snudde også opp ned på rollen enslig mor . Hun gjorde det til noe attråverdig og betalte barnefaren en klekkelig sum for å holde seg unna og aldri forlange noen rett til datteren. Det var barnet hun ville ha, ikke mannen. Noen år seinere gjenoppfant hun seg selv som brud i et romantisk bryllup med Guy Ritchie. Madonna fikk sin ti år yngre prins, kongeriket hadde hun allerede.