Madrugada for fulle hus

TROMSØ (Dagbladet): - Folk må forstå at de ikke får DumDum Boys eller Raga Rockers når de går på konsert med oss, sier gutta i Madrugada.

De fire vesterålingene har nettopp sparket i gang sin andre norgesturné. Dagbladet møtte bandet i Tromsø i går. I natt spilte de for 1200 tromsøværinger (utsolgt).

Sivert høydehopper

- Enkelte får kanskje ikke den pakka de ventet. Vi er ikke DumDum Boys med masse tjo og hei, selv om vi er det også. Først og fremst er vi Madrugada. I norsk sammenheng er vi et stort band. Vi gjør vår egen greie på CD og scene, sier vokalist Sivert Høyem og trommeslager Jon Lauvland Pettersen.

- Det foregår et generasjonsskifte i norsk rock. Ikke et vondt ord om DumDum og Raga. Men deres musikk er ikke vår, sier de to - med referanse til at Norges største avis honorerte premieren i Kabelvåg med terningkast tre og etterlyste utadvendthet.

- Vi gjorde en av våre beste spillejobber. Publikum var i ekstase. Alle andre kritikere jublet. Da føler jeg meg veldig misforstått av mannen bak treeren, sier Sivert.

- Når jeg leser slikt føler jeg meg som en høydehopper som ikke får lov til å hoppe mer enn én meter.

Ville hjem

På turneen gjør de 22 spillejobber på én måned. Kabelvåg var et bra sted å starte:

- Det bor kule folk der. Og så er ikke Kabelvåg så langt unna hjemstedene våre, sier Jon.

- Vi ville gjerne spille hjemme. Men gode lokaler er mangelvare i Vesterålen, supplerer Sivert.

Etter fem jobber i nord (Kabelvåg, Narvik, Tromsø og to x Bodø) venter Norge for øvrig. I Oslo skal bandet gjøre to konserter for 2400 Oslo-fans.

- Vi spiller jevnt over for flere folk nå. Det samme skjer i Europa, forteller Jon.

I Berlin slapp 1200 inn, mens 300 ble stående utenfor. Også på konserter i Hellas har de trukket firesifret.

Video-kick

Til sommeren ser det ut til at bandet skal spille på de fleste store festivalene i Europa.

Marketing manager Steve Lee i Virgin International tror bandet kan doble utenlandssalget av «The Nightly Disease» i forhold til «Industrial Silence» (som solgte 65000 i Europa). Uten markedsføring.

- Den uttalelsen får stå for Steves regning. Men vi merker at Europa reagerer litt som Norge gjorde til å begynne med - via ryktebørsen, sier Jon.

- Og nå har dere til og med laget videoer. Tenker Madrugada mer kommersielt, til tross for en stadig mer nattsvart musikk?

- En kompis laget «Hands up - I love you» med infrarødt kamera i bekmørke. Den kostet ingenting. Det er alle disse voldsomt påkostede videoene jeg misliker. Madrugada har planer om å lage video-collager til alle låtene på «The Nightly Disease», røper Sivert.

TURNÉSTART PÅ HJEMMEBANE: Madrugada - fra venstre gitarist Robert Buraas, trommis Jon Lauvland Pettersen, vokalist Sivert Høyem og bassist Frode Jacobsen - er hjemme i Nord-Norge. Her fotografert i Tromsø i går, foran møtet med 1200 fans. Høyem lager tekstene, mens alle fire lager musikk.