Madrugada går klassisk

Og snart gir de ut konsept-abumet «Ivory Town».

BODØ (Dagbladet): I kveld står Madrugada på scenen i Bodø Spektrum - forsterket med 20 musikere fra Bodø Sinfonietta. Orkester-prosjektet blir en viktig prøveklut på bandets nye plate, et konsept-album kalt «Ivory Town».

I går kveld avslørte Madrugada overfor Dagbladet at den nye plata vil komme ut om et drøyt års tid - og at 20 låter ligger klare til innspilling.

- Sju-åtte låter er allerede sikret plass på plata, som blir et sideprosjekt. Kall det gjerne «Madrugada 4 1/2». Men den kan fort bli vårt beste album noensinne. Vi har i alle fall klart å gjemme unna noen av våre aller beste låter til «Ivory Town». Hardcore-fansen vår vil elske plata. Vi lager plata for dem - og for oss, forteller Sivert Høyem og Frode Jacobsen.

Småbyliv

- Hvorfor «Ivory Town» (elfenbensbyen)?

- Det er navnet på den første låta vi lagde for albumet. Vi lagde den i øvingslokalet vårt, like før debutalbumet «Industrial Silence» kom ut i 1999. Det tekstmessige konseptet på plata handler om livet i en typisk norsk småby. Det er noe vi har førstehånds kunnskap om, ler Sivert Høyem, som sjøl er fra Sortland. Frode Jacobsen er fra nabobyen Stokmarknes, og tredjemann Robert Burås kommer fra vesle Bjerkvik nord for Narvik.

- Men det er musikken til «Ivory Town» vi er kommet lengst med, ikke tekstene. Musikken har et sound som er erketypisk Madrugada - bare med et mer dramatisk, nesten litt teatralsk, uttrykk, sier Sivert.

- Med albumet «Ivory Town» kommer vi garantert til å oppnå det vi alltid strever etter, men ikke helt klarer å lykkes med, nemlig å skape én stemning. Dette albumet vil få denne stemningen. Låtene blir sunget crooner-aktig, de har mye blues i seg, og twangy countrygitarer, forklarer Frode.

Vil spille i teatre

Begge er overbevist om at noen av bandets beste låter kommer til å befinne seg på «Ivory Town»:

- Vi har mange ganger vært svært fristet til å putte dem inn på platene våre. Vi har spilt noen av dem live her og der. Fansen tror de er glemte klassikere.

Når prosjektet «Ivory Town» skal ut på veien etter plateutgivelsen, blir det neppe på rockeklubber:

- Vi drømmer om å gjøre kanskje bare 20 konserter, i de største norske byene. Og da håper vi å kunne spille i lokaler som teatre eller festhaller. Og vi må forsterkes med strykere og blåsere her og der.

Vil ha Skomsvoll

Mannen som har arrangert låtene til kveldens store konsert under Nordland Musikkfestuke i Bodø, Erlend Skomsvoll, kan bli spurt om å arrangere den nye Madrugada-plata.

- Vi har veldig stor sans for det Erlend har gjort med låtene våre her i Bodø, sier Sivert og Frode, som sammen tredjemann Robert Burås har øvet i Bodø siden søndag.

Nordland Musikfestuke ba Skomsvoll om å arrangere noen av Madrugadas mest kjente låter for strykere og blåsere. Resultatet får over 3.000 bodøværinger se og høre i kveld, når Madrugada gir konsert sammen med de 11 faste medlemmene i Bodø Sinfonietta og ytterligere en håndfull innleide klassiske musikere.

- Det er ikke mer enn et år siden vi stod og øvde inn låtene til «The Deep End». I kveld står vi og spiller de samme låtene sammen med 15-16 av landets beste klassiske musikere - foran 3.000 bodøværinger. Det er ganske vil, sier nordlendingene.

Gamle og nye «klassikere»

Det er «hemmelig» hvilke låter Madrugada skal gjøre med full oppsetning i kveld, men såpass røper gutta i bandet:

- Erlend Skomsvoll har arrangert åtte av låtene for orkester - fire nye og fire gamle, blant dem «Majesty». Men flere av blåserne, strykerne og perkusjonistene vil være på scenen under hele konserten. Dette blir Madrugada slik du aldri har sett oss før. Det blir grensesprengende og spennende. Det vil skje noe hele tida, lover bandet.

23 på det meste

På det meste kommer 23 musikere til å befinne seg på scenen samtidig. Erlend Skomsvoll, som tidligere har koblet Come Shine med Bodø Sinfonietta, er ifølge Madrugada den beste de vet om på orkestrering og arrangering:

- Det er en begivenhet for oss å få jobbe med ham. Han er så energisk og kreativ. Før vi kom hit til Bodø, fungerte samarbeidet sånn at vi oppga for ham våre musikalske referanser, som for eksempel Dr. John, Scott Walker og fransk filmmusikk. Og så har han tatt utgangspunkt i dette. Og hatt helt frie tøyler, sier Sivert.

- Rock pluss orkester i tradisjonell form har mange gjort før oss. Men dette prosjektet er utrolig utfordrende og ambisiøst, og defintivt noe helt spesielt. Det er ganske kompliserte greier. Derfor har dagene i Bodø gått med til stort sett bare øving, sier Frode.

Erlend Skomsvoll dirigerer og spiller orgel. Siden endel av arrangementene er ganske frie i formen, må han og Madrugada følge med og cue hverandre inn og ut av låtene på improvisasjon.

- Å spille her i Bodø med hele denne oppsetningen blir litt av en homecoming. Vi er jo så og si på hjemmebane her, sier Sivert Høyem (29) og Frode Jacobsen (30).

Madrugada i Bodø.