Madrugada

I 1991 startet bassist Frode Jacobsen og trommeslager Jon Lauvland Pettersen Abbeys Adpotion. Stokmarknes-bandet fikk med seg Sivert Høyem på vokal og noen år seinere Robert Burås på gitar, og dette er fortsatt besetningen i bandet vi nå kjenner som Madrugada. Bandet startet som nok et grungeband, men beveget seg etterhvert over til en 80-talls inspirert new depression-stil, en treffsikker kombinasjon av hard, gitarbasert rock og melodiøse ballader.

I 1995 flyttet bandet til Oslo, og opptrådte under en rekke forskjellige navn, blant annet Six Generations, før platebransjen og pressen pang-oppdaget dem i 1997.

Året etter kom bandets føste egne utgivelse, «EP», tidligere hadde de bare deltatt på enkelte samlere («Wrought», 1993 og «Betong, Vår 97» i 1996). Opplaget på 750 eksemplarer forsvant på noen dager, og regnes i dag som en godbit av samlere. Samme år fikk de en kontrakt på fire (!) plater med Virgin.

1999-utgivelsen «New Depression EP» gikk rett inn på VG-lista og ble der i 14 uker. Albumet «Industrial Silence» fra august samme år sendte dem inn på listene igjen og skaffet dem både en spellemann for beste rockeplate og en nominasjon som beste nykommer, yatzy i femmere og seksere, gullplate på bare fire uker og til slutt en platinaplate for over 50 000 solgte. Madrugada er sammen med Lene Marlin de eneste norske artistene som har gått rett inn på førsteplassen på VG-lista.

Madrugada ligger ikke å på latsiden, og ga våren 2000 ut to nye kortspillplater, «Electric» og «Higher», lanserte «Industrial Silence» i Storbritanna (albumet ble av melody Maker utnevnt til «The best Norwegian rock album in the world... ever!») og et nytt album skal være på vei.

Navnets betydning bør etterhvert være godt kjent, men det er altså spansk for «den siste timen før soloppgang».