Mads Mikkelsen fikk ikke nakenbilde-erstatning

Det har vært få sexklipp-rettssaker i Norden. Men nå vil de renne inn, både i Norge og internasjonalt, tror Agnete Haaland.

(Dagbladet.no): Denne uka behandlet Oslo Tingrett skuespiller Gørild Mauseth og Norsk Skuespillerforbunds søksmål mot NRK.

Mauseth reagerte på at NRKs «Store Studio» viste en sexscene med henne og skuespiller Stig Henrik Hoff fra filmen «Brent av frost», uten hennes tillatelse.

- Renn av saker

NRK mener derimot at de har rett til å vise klippet, i henhold til sitatretten. Det er uvanlig at saker om videoklipp behandles i rettssystemet. Men det blir ikke siste gang, tror Agnete Haaland, leder i skuespillerforbundet.

- Det kommer til å bli et renn av slike saker framover, sier hun til Dagbladet.no.

Begge parter mener saken har stor symbolverdi. «Store Studio»-prosjektleder Haagen Guttu sa til Dagens Næringsliv at de like gjerne kunne legge ned programmet dersom retten bestemmer at de ikke kan få bruke de filmklippene de vil.

Haaland har på sin side sagt at dersom de taper saken, vil hun advare skuespillere mot å stille opp i nakenscener. 

- Kjempeproblem for Hollywood

Mads Mikkelsen fikk ikke nakenbilde-erstatning

Ifølge Haaland har den amerikanske skuespillerorganisasjonen Screen Actors Guild (SAG) en person som jobber på heltid med å scanne nettsteder som YouTube på jakt etter sexklipp med Hollywood-skuespillere. 

- Det er et kjempeproblem for Hollywood, sier hun.

Nettstedene blir kontaktet med krav om at klipp som oppleves som krenkende, må fjernes umiddelbart. Det kan Hollywood gjøre med hjemmel i den amerikanske åndsverksloven.

- Det er ulovlig å legge ut klipp fra filmer uten samtykke, sier Haaland.

Nakenbilde av Mads Mikkelsen

Dansk Skuespillerforbund har vært involvert i flere opphavsrettssaker mellom medier og skuespillere eller filmprodusenter, men de har alle handlet om stillbilder.

- Sitatretten er den samme i Danmark som i Norge, og det kan vises klipp i forbindelse med anmeldelser eller promotering av filmer, sier direktør Mikael Waldorff til Dagbladet.no.

- Men i dette ligger det at bruken er godkjent av produsent og skuespiller. Praksis som gjelder er at hvis en tredjemann skal bruke utdrag fra en dansk film, må det hentes tillatelse fra dem. Derfor har det ikke vært nødvendig å gå til retten på grunn av bruk av filmklipp i Danmark, sier han.

Saken er en litt annen når det gjelder stillbilder fra filmer.

- Et stillbilde kan etter dansk lov ikke siteres, da sitater dreier seg om utdrag av verk, sier Waldorff.

Skuespillerforbundet har vært involvert i flere søksmål i den forbindelse, blant annet et mot danske Se og Hør i 2006.

Bladet hadde trykket stillbilder fra en sexscene med skuespilleren Mads Mikkelsen i filmen «Torremolinos 73», med tittelen «Slik har du aldri sett ham før. Pornostjerne».

Inne i bladet var bildeteksten følgende: «Skuespillerne i «Torremolinos 73» viser generelt alt, men filmens klipper har av en eller annen grunn gjort et stort nummer ut av å å skjule akkurat Mads Mikkelsens edle deler. De har riktignok mislykkes én gang. Se nøye etter.»

Mikkelsen fikk ikke erstatning

Se og Hør ble dømt til å betale filmprodusenten 75 000 danske kroner i erstatning for brudd på opphavsretten. Men skuespillerforbundet var likevel ikke fornøyde med utfallet av rettssaken.

De omtaler den i et skriv om nakenbilder i rettsystemet, som Dagbladet.no har fått tilgang til. Det var bare produsenten, og ikke Mads Mikkelsen selv, som ble tilkjent erstatning, ettersom retten konkluderte med at skuespillere ikke har den samme opphavsrettslige beskyttelsen.

«Dommen er etter Dansk Skuespillerforbunds syn et uttrykk for en åpenbart urimelig rettstilstand,» heter det i notatet.

Mikkelsen-saken minner om sakene Pia Tjelta klagde inn til PFU, etter to artikler i norske Se og Hør. Bladet hadde brukt stillbilder fra ulike filmer til å illustrere artikler om at hun flere ganger hadde spilt inn sexscener med eks-kjærester.

Se og Hør ble felt i PFU, men saken har ikke vært oppe i rettsystemet. 

Tror NRK vinner

Men jurist Cecilie Haavik, ekspert på åndsverksloven og datter av Se og Hør-gründer Knut Haavik, tror ikke det vil renne inn med slike saker til rettssystemet framover. Hun regner med at NRK kommer til å vinne i saken mot Mauseth, og at de ellers vil ta saken helt til Høyesterett.

- Dette er en klar prinsippsak som fortjener avgjørelse i rikets høyeste domstol. Dersom saken går oppover i systemet, vil vi få en prinsippavgjørelse en gang for alle. Det fører igjen til at det neppe blir flere slike saker, i og med at man vet hvor grensen går, sier hun til Dagbladet.no.

Ifølge Haavik har de nordiske landene nokså likt lovverk på dette området, men hun kjenner til få eksempler på rettssaker der pressen blir anklaget for å ha overtrådt sitatretten.

- For å komme noen vei i rettssystemet, må du gjerne ha lidd et økonomisk tap. Her påstår jo Mauseth at hun har gjort det, fordi hun ble sykemeldt, sier Haavik.

VIL KOMME FLER: Leder i skuespillerforbundet, Agnete Haaland, tror det vil komme flere sexklipp-rettssaker framover, både i Norge og internasjonalt.
VANT BARE HALVVEIS: Da danske Se og Hør trykket stillbilder av en film-sexscene med Mads Mikkelsen, ble de dømt til å betale filmprodusenten erstatning. Mikkelsen selv fikk ingenting.
GIKK TIL SAK: Gørlid Mauseth saksøkte NRK.