Mads Mikkelsen forteller om sin dansekarriere

- Man kan si det samme med kroppen som med munnen.

MØTTE DAGBLADET: Mads Mikkelsen har hovedrollen i Thomas Vinterbergs «Jakten», som konkurrerer i hovedkonkurransen i Cannes. Foto: Stella Pictures
MØTTE DAGBLADET: Mads Mikkelsen har hovedrollen i Thomas Vinterbergs «Jakten», som konkurrerer i hovedkonkurransen i Cannes. Foto: Stella PicturesVis mer

CANNES (Dagbladet) : - Jeg ville eksplodert.

I «Jakten» spiller Mads Mikkelsen barnehageonkelen Lucas som blir uskyldig anklaget for å ha forgrepet seg på et av barnehagebarna. Den lille jenta forteller en liten løgn som utløser en bølge av mistanke og forfølgelse.

Men om Mikkelsens eget barn hadde fortalt noe lignende, er han ikke i tvil om hvordan han ville reagert.

Barn skal lyttes til - Verden ville stoppe opp. Jeg ville selvsagt trodd på barnet. Om det virkelig hadde skjedd et overgrep, ville det vært forferdelig. Men om det skulle vise seg ikke å være sant, ville det også vært grusomt, for da ville det vært noe i veien med barnet mitt.

Han understreker at «Jakten» ikke sier noe om overgrepssaker generelt.

- Et barn som forteller noe sånt, skal selvsagt lyttes til med det største alvor. Men det hender også at det ikke er sant. Også i slike situasjoner er det barnet som er offeret. I «Jakten» er det snakk om ei lita jente som er såret, og sier at den voksne er dum, og så baller det på seg med misforståelser.

Mange problemer «Jakten» er en film uten fiende, uten antagonist.

- Alle handler ut fra omsorg. Det er det som gjør det så vanskelig for Lucas. For hvor skal han ta ut sinnet over ikke å bli trodd? Hvem skal han slå? Det kan være kjedelig med gode mennesker, men denne fyren har så mange problemer at det blir interessant å jobbe med.

Det var egentlig ikke meningen at Mikkelsen skulle bli skuespiller. Han var danser i åtte år før han begynte å snakke på film.

- Jeg er en fysisk mann. Jeg har alltid vært det. Jeg bruker ikke danserbakgrunnen bevisst når jeg spiller, men jeg er blant dem som mener at filmer ikke trenger så mange ord. Ofte kan man si det samme med kroppen som med munnen. Men i noen situasjoner trenger man ordene også.

I sine internasjonale filmer har Mikkelsen ofte spilt skurk, som i James Bond-filmen «Casino Royale». Han synes imidlertid ikke det er så stor forskjell på å spille snill og slem.

- Forskjellen er om rollen er godt eller dårlig skrevet. En dårlig skrevet rolle er det verste. Da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, og strever hele tiden.

Skeptiker Selv har han et liberalt forhold til sannheten.

- Jeg er jo en profesjonell løgner selv, jobben min tatt i betraktning. Innstillingen min er at det ikke finnes noen sannhet, og forsøker å lytte med sunn skepsis når folk forteller sine historier.

I «Jakten» tar det litt tid før den fredsæle Lucas reagerer på anklagene.

- Før han aner hva som skjer, er han utestengt. Det er en surrealistisk opplevelse. Han blir helt nummen. Idet han forstår hva anklagene faktisk går ut på, handler han, men da er det for sent. Steinen har begynt å rulle.

Inn i boblen Mikkelsen har fått strålende kritikker for rollen, der han må gjennom lange, intense scener som bygger seg opp mot voldsomme utløsninger, som når Lucas omsider mister besinnelsen og slår ned en plageånd.

- Når jeg spiller inn de scenene, er jeg inne i en boble i timesvis. Da er jeg så nær rollen som jeg kommer. Iblant må jeg gå ut, tenke og analysere, før jeg går inn i boblen igjen. Så drar jeg hjem, og er bare meg.

DANSETALENT: Det var egentlig ikke meningen at Mikkelsen skulle bli skuespiller. Han var danser i åtte år før han begynte å snakke på film. Her sammen med Annika Wedderkopp, som han spiller mot i «Jakten». Foto: Getty Images/ NTB Scanpix
DANSETALENT: Det var egentlig ikke meningen at Mikkelsen skulle bli skuespiller. Han var danser i åtte år før han begynte å snakke på film. Her sammen med Annika Wedderkopp, som han spiller mot i «Jakten». Foto: Getty Images/ NTB Scanpix Vis mer