Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Caravaggio

Mafia-informant med ny ledetråd i 49 år gammelt kunstmysterium

- Han er den første informanten med direkte tilknytning til tyveriet.

KRISTI FØDSEL: Maleriet «Natività», eller «Kristi fødsel» på norsk, ble malt mellom 1600 og 1609 av den italienske mesteren Caravaggio. Fram til det ble stjålet i 1969 hang det over alteret i San Lorenzo-oratoriet i Palermo, Italia. Nå kan nye opplysninger fra et tidligere mafiamedlem bidra til å oppklare hva som har skjedd med bildet. Foto: Creative Commons
KRISTI FØDSEL: Maleriet «Natività», eller «Kristi fødsel» på norsk, ble malt mellom 1600 og 1609 av den italienske mesteren Caravaggio. Fram til det ble stjålet i 1969 hang det over alteret i San Lorenzo-oratoriet i Palermo, Italia. Nå kan nye opplysninger fra et tidligere mafiamedlem bidra til å oppklare hva som har skjedd med bildet. Foto: Creative Commons Vis mer

Italienske etterforskere meldte i forrige uke at de har fått ny informasjon som kan lede til oppklaringen av en av tidenes mest alvorlige kunsttyverier. Nå håper politiet å løse mysteriet og finne igjen et av barokkens store mesterverk.

Det skriver The Guardian.

Forsvant i 1969

Maleriet «Natività con i santi Lorenzo e Francesco d'Assisi » forestiller Jesu fødsel, og er et av maleren Caravaggios mange malerier med bibelsk motiv. Bildet har vært savnet siden 1969, da det ble stjålet fra San Lorenzo-oratoriet i Palermo, der bildet hadde hengt over alteret.

Etterforskerne har aldri gitt opp håpet om å finne bildet, som er listet som nummer to på FBIs liste over de ti største kunstforbrytelsene i verden. Bildet ble stjålet av to tyver, og selve maleriet ble skåret løs fra ramma med barberblader.

Fordi mafiaen var involvert i mye av kriminaliteten som skjedde i Palermo på 60-tallet, vendte politiet seg naturlig nok mot medlemmer av mafiaen for å finne svaret på hva som hadde skjedd med mesterverket.

Brukt som sengeteppe?

Ifølge NY Times har politiet fått flere forklaringer på hva som kan ha skjedd med bildet i løpet av åra, noen mer troverdige enn andre. Ett mafiamedlem sa at bildet hadde blitt ødelagt i en brann.

Andre sa at maleriet var blitt forlatt, og etter hvert spist opp av mus - eller av griser.

En tredje sa bildet var blitt holdt i skjul, og bare ble tatt fram og stilt ut under store mafiasamlinger. Ett mafiamedlem har til og med sagt at han pleide å bruke maleriet som sengeteppe (!).

Vendepunktet kom i mai i fjor, da det forhenværende mafiamedlemmet og politiinformant Gaetano Grado fortalte at maleriet en gang i tida hadde vært i hendene på den sicilianske mafiabossen Gaetano Badalamenti.

Mafiasjef

Badalamenti var en kjent lokal mafiaboss på Sicilia, og hadde vært en av lederne i «Pizza Operation», et beryktet nettverk som smuglet heroin til USA. Badalamenti døde i 2004, etter å ha sittet 17 år i fengsel i USA for narkosmuglingen.

Ifølge Grado hadde Badalamenti to dager etter tyveriet bedt ham om å undersøke hvor maleriet var blitt av.

Grado har forklart at han oppsøkte tyvene, og at maleriet til slutt endte opp hos Badalamenti, som så skal ha invitert en «veldig gammel» sveitsisk kunsthandler til å komme og se på mesterverket.

Kunsthandleren skal ha «sittet og grått og grått» da han fikk se bildet, så Badalamenti «syntes han var dum».

Den sveitsiske kunsthandleren skal så ha sagt at han kom til å kutte bildet i mindre deler, for det var den eneste måten han kunne selge kunstverket.

- Starter ny etterforskning

Den gamle sveitseren er ikke navngitt, men Antimafiakommisjonen, som etterforsker saken, har opplyst at han ikke lenger er i live.

- Han er den første informanten med direkte tilknytning til tyveriet, sier Francesco Comparone, som arbeider for kommisjonen, til NY Times.

Rosy Bindi, som er leder for kommisjonen, sier nå at de nye bevisene tyder på at bildet er uskadet, og at det befinner seg i Sveits etter å ha blitt solgt til kunstsmuglere der.

- Vi har samlet nok bevis til å starte en ny etterforskning og spørre om hjelp fra utenlandske myndigheter, og da spesielt de sveitsiske. Vi håper å finne bildet og bringe det tilbake til sitt hjem i Palermo, sier Bindi til The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media