Magasin med mye bra

På en måte er lørdagen en dag da TV2 gir opp nyhetskampen tidlig. 21-nyhetene gjør de unna på 13 minutter. På et annet vis er det på lørdagene de leverer et av sine beste programmer. De gjør det bare så fryktelig tidlig på kvelden - med «Magasinet».

Lørdag fra ti på sju byr TV2 på «Magasinet» - en featurepakke basert på gode historier, nærkontakt med mennesker, friskt filmet og redigert. «Magasinet» har mer nyhetssubstans enn «Norge rundt», samtidig som det er mindre ortodokst enn Dagsrevyens lørdagsmagasin. Reportasjene er ofte overraskende, nære og godt fortalt. De er kort sagt verdt å se. Det vet nok også TV2, siden lørdag er den eneste kvelden i uka de tør å konkurrere direkte med Dagsrevyen.

Katolsk dramatikk

Stål Talsnes er programleder, og kunne i går åpne med en utrolig historie om stridighetene i den lille katolske menigheten i Trondheim, der menighetsmedlem Tordis Skuggevik Tande nå nærmest står i fare for å bli lyst i bann av den katolske kirken, etter å ha forlatt et møte i sinne. På sin side mener hun biskopen har en pompøs stil som best hører hjemme på kontinentet på begynnelsen av 1800-tallet. Ikke visste jeg at det kunne være så spennende å være katolikk.

Bak enhver stor mann står en forbauset kvinne, heter det - og USA-reportasjen i «Magasinet» var viet konene til de to republikanske kandidatene til presidentembetet. Stakkars mennesker. Portrettet av lederen for Bergen kulturby, Terje Gloppen, viste verdien av å følge en mann med kamera gjennom en arbeidsdag. NRK kom i sitt lørdagsportrett aldri like nær mannen.

Ulovlige i annet gir

Så en reportasje fra Norges nye luksusverden, der man kan få platinaforgylte - eller hva det nå heter - stoler til 40000 og sigarer til over 400 kroner stykket. Vi lever i et land der det selges ti Ferrarier i året til listepriser på mellom 1,7 og 2,8 millioner kroner. Da snakker vi om upraktiske småbiler som i dette landet er ulovlige i annet gir.

Etter en tur innom ti skolebarn med skummel båtskyss i Øygarden, kom finalen for dem med sans for det makabre - en omvisning i et krematorium med sjefgraveren. Kister og ovn, klimaanlegg og urner ble demonstrert og saklig forklart - alt med røyken i munnen. Tanken gikk en tid til Shakespeares gravere i «Hamlet». Det er et spesielt yrke, og det ble en strålende reportasje. Både foto og redigering blir kreditert i hver reportasje i «Magasinet». Det er fullt fortjent.