KOMMENTARER

Donald Trump og verden

Mageplaskets bølger

Donald Trumps mageplask tirsdag, da to nære medarbeidere fikk rettslige kjennelser på at de er skurker, skaper bølger ute i verden. Her er de viktigste.

KAN BARE FORTSETTE Å LE: Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore i juni. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
KAN BARE FORTSETTE Å LE: Donald Trump og Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore i juni. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Verden ser med undring og bekymring mot Washington. For hva betyr det i resten av verden at Donald Trump er satt under ytterligere press etter at tidligere valgkampleder Paul Manafort er dømt for forhold som kan gi opptil 80 års fengsel, og hans mangeårige advokat Michael Cohen har sagt under ed at Trump ga ham ordre om å bryte loven? Som betyr at Trump har løyet om hysj-pengene til pornoskuespillerinnen Stormy Daniels. Hva betyr det for langsiktigheten i amerikansk utenrikspolitikk at Trump nå etter alt å dømme blir tvunget fra skanse til skanse i Washington, og vikler seg inn i enda flere løgner enn det han allerede er?

I Europa har forberedelsene til en ny verdensorden vært igang en stund. Den tyske utenriksministeren Haiko Maas skrev mandag, allerede før Trumps mageplask tirsdag, en artikkel i Handelsblatt med nettopp tittelen «En ny verdensorden». Hans poeng er at Europa må ta ansvar for egen sikkerhet.

- Der USA krysser ei rød linje, må vi europeere sette inn vår motvekt, skrev Maas. Konkret tenkte han på Iran-avtalen, som USA har meldt seg ut av, og som Trump gjør alt han kan for å ødelegge, med å tvinge også europeiske selskaper til å slutte å gjøre forretninger med Iran. Behovet for å forberede seg på en verdensorden uten USAs ledelse er enda mer påtrengende for Europa etter Trumps dramatiske nederlag tirsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer