MAGERT OM MENN: Karine Haaland har dessverre utgitt en lite morsom humorbok, mener anmelderen. Foto: Fred Arthur Asdal/Dagbladet
MAGERT OM MENN: Karine Haaland har dessverre utgitt en lite morsom humorbok, mener anmelderen. Foto: Fred Arthur Asdal/DagbladetVis mer

Magert om menn

Karine Haalands «håndbok» om mannen inneholder ikke mye å le av.

ANMELDELSE: Kagge Forlag har hatt stor suksess med antologien «Dikt for gutta», kanskje er det derfor de syntes Karine Haalands "morobok" «Mannen» var noe å satse på. Forutsetningene var for så vidt gode:

Tegneserieskaperen Haaland har med serien «Piray» i en årrekke portrettert storbyens mange merkelige skapninger på en treffende måte. Men det skjer dessverre ikke i «Mannen».  

Håndbok i mannehold Boken er formet som en guide for kvinner, eller «menneskene» som har/eller ønsker å anskaffe seg en mann. Den ser ut som en barnebok for voksne, med klare farger og streker, samt en uhemmet copy/paste-bruk av tegningene.

Det samme går også igjen i språket, med for eksempel formuleringen: «Skjenn ikke på mannen din hvis... Da blir den bare forvirret og ulykkelig».

Masing gjør homo De tingene man ikke skal klage på er en kavalkade av stereotyper, at han ikke tar ned dosetet, ikke støvsuger, kaster skittent tøy utenfor skittentøyskurven osv.

Haaland har også noen viktige advarsler å dele med oss "menneskene". Hvis du maser for mye på mannen din vil den før eller siden bli homofil eller blotter, så hold munn og la mannen få gjøre som den vil! 

Godt under lavmål «Mannen» får «Mot i brøstet» til å virke som en humorspydspiss. Tegningene, som sagt, resirkuleres uhemmet og plumphetene hagler. Dette er et venstrefotsarbeid jeg ikke kan forstå hvordan verken Kagge eller Haaland hadde lyst til å feste navnet sitt til.

Magert om menn

Nå får vi bare krysse fingrene for at det ikke kommer en oppfølger om kvinnen.